Brandweer Hollands Midden herdenkt omgekomen collega’s 


Bodegraven – Op zaterdag 15 juni om 13:00 uur vond de jaarlijkse nationale herdenking plaats van brandweermensen die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens het uitvoeren van het brandweervak. Binnen Hollands Midden stonden we stil bij de moed en daadkracht van onze omgekomen Noordwijkse collega’s: Nico Steenvoorden, Jan de Ridder en Gerrit Heeringa en onze Bodegravense collega Gerrit van Waveren. Het blijkt steeds weer dat het uitvoeren van het brandweervak niet zonder risico’s is. Ook op de directe omgeving heeft dit invloed. Het herdenken van omgekomen brandweermensen is en blijft daarom ontzettend belangrijk.  

In de regio Hollands Midden werd dit jaar het water-ereteken uitgevoerd door de brandweerkazerne Bodegraven. Het water-ereteken bestaat uit twee elkaar kruisende waterstralen. Het is niet toevallig dat deze kazerne het ereteken heeft uitgevoerd. Dit jaar is het namelijk 40 jaar geleden dat op 1 januari 1984 Gerrit van Waveren, brandwacht bij de Bodengravense vrijwillige Brandweer, is om gekomen tijdens bluswerkzaamheden. Ter nagedachtenis aan Gerrit hebben zijn nabestaanden een gedenkteken in de vorm van een bankje met plaquette op het terrein van de brandweerkazerne Bodegraven onthult.

In het bijzijn van familieleden, burgemeester Grauss en collega’s werd één minuut stilte in acht genomen en het water-ereteken uitgevoerd. Op dit stille, bijzondere moment werden al onze omgekomen collega’s herdacht.

Nationale brandweerherdenking  
Dit jaar is het voor de 13e keer dat Brandweer Nederland de Nationale Brandweerherdenking bij het brandweermonument in Schaarsbergen organiseert. ​​​​​​​Deze jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn uit het verleden te delen en dit te verwerken.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp