Zwembad De Fuut: Van Dreigende Sluiting tot Spetterend Succes

REEUWIJK-BRUG – Ondanks een wat minder zonnig seizoen tot nu toe, straalt Zwembad De Fuut in Reeuwijk-Brug als nooit tevoren. Het zwembad, dat inmiddels tot het cultureel erfgoed van de gemeente mag worden gerekend, heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. In 2015 dreigde sluiting. “Te oud, te veel achterstallig onderhoud, te duur,” waren de argumenten van het gemeentebestuur. Alternatieven zoals deelname aan een nieuw overdekt zwembad bij het nieuwe vakantiepark Landal werden overwogen, maar voor de inwoners van Reeuwijk-Brug was er geen alternatief: De Fuut moest blijven!

In datzelfde jaar kwam een groep gedreven inwoners, waaronder Robin van Galen, Jeffrey Tijssen en Robin Borg, in actie onder leiding van Dieter Möckelmann. Dit burgerinitiatief redde niet alleen het zwembad, maar leidde ook tot de oprichting van een stichting die het beheer op zich nam. Het succesverhaal van De Fuut heeft zelfs nationale aandacht gekregen, met een vermelding door de minister als voorbeeld van een succesvol participatietraject waarbij burgers zelf de touwtjes in handen namen.

Vandaag de dag draait Zwembad De Fuut volledig op vrijwillige inzet van dorpsbewoners, die trots zijn op hun rol bij het behoud van wat zij beschouwen als het mooiste gezinsbad van het Groene Hart. Dit jaar markeert het 50-jarig bestaan van De Fuut wellicht de kroon op hun werk en inzet.

Tekst gaat verder na de foto’s


Onlangs vond een bijzondere bijeenkomst plaats op de bodem van een leeg zwembad, waar presentatrice AnneMarie Visser sprak met de pioniers van De Fuut. Verhalen over raadsvergaderingen met zwembandjes en de tot de dag van vandaag voortdurende passie om bezoekers een geweldige ervaring te bieden, waarbij vrijwilligers de zelfredzaamheid meer dan graag benadrukten. Want “de gemeente is geen pinautomaat”, maar eerder een partner in het gemeenschappelijke doel.

Met kippenvelmomenten en warme herinneringen aan jaren van gezamenlijke inzet, voelt De Fuut niet alleen als een zwembad, maar eerder als een familie. En als kers op de taart werd tijdens deze bijzondere gelegenheid de nieuwe voorzitter geïntroduceerd, die na bijna tien jaar het stokje overneemt van Dieter Möckelmann.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp