Succesvolle conferentie ‘Gezonde Voedselomgeving in Hollands Midden’

Regio – Hecht GGD Hollands Midden organiseerde samen met Zorg en Zekerheid en JOGG de conferentie “Hollands Midden gaat voor een gezonde voedselomgeving!” De bijeenkomst, gehouden op 10 juni in het kantoor van Zorg en Zekerheid in Leiden, trok wethouders, gemeenteambtenaren en raadsleden uit de regio Hollands Midden. Aan welke knoppen kunnen gemeenten draaien om de gezonde keuze makkelijker te maken?

Inspirerende sprekers Dr. Felix Kreier, kinderarts en hersenonderzoeker, presenteerde de invloed van voedselprikkels op het brein en de noodzaak van verschillende maatregelen tegen de groeiende obesitasepidemie. Met een groeiend aantal chronische ziekten als gevolg. Als we niets doen, heeft over 10 jaar 60% van de bewoners overgewicht. En hoe zorgen we er in ieder geval voor dat onze kinderen gezond opgroeien?

De rol van gemeenten
Onze omgeving stimuleert vooral de ongezonde keuze: 80% van het aanbod in supermarkten past niet in de Schijf van Vijf. Jaarlijks wordt 1,6 miljard euro uitgetrokken voor overwegend reclame voor ongezonde voeding. Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen om meer evenwicht te creëren tussen gezond en ongezond aanbod. Jacintha Merts, adviseur gezondheid van de gemeente Utrecht, deelde praktijkvoorbeelden uit Amsterdam, Ede, Rotterdam en Utrecht. Binnen de City Deal Gezonde en duurzame voedselomgeving werken zij onder andere aan beleid op het terrein van inkoop, reclame en vergunningen. En experimenteren zij met regulering in gebieden waar vooral ongezonde producten beschikbaar zijn.

Gezamenlijke aanpak
We moeten allemaal bijdragen aan een gezondere voedselomgeving: vanuit diverse beleidsterreinen en in samenspraak met bewoners en lokale stakeholders. Zodat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt. Hecht GGD Hollands Midden, JOGG en het Voedingscentrum staan klaar om gemeenten hierbij te ondersteunen. De deelnemers vertrokken geïnspireerd en met concrete

handvatten voor vervolg naar huis en met een recept en verse groenten van de groentekar, klaar om de gezonde boodschap verder te verspreiden.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp