Ontdek de Romeinen in Woerden met de Limes Gids

Woerden – Romeinen bouwden langs de Rijn (de grens van het Romeinse Rijk) wachttorens om bij onraad met licht- en geluidsignalen berichten naar elkaar te sturen. Vermoedelijk heeft in de contreien van dit kunstwerk in de Romeinse tijd een echte wachttoren gestaan. De kunstenaar, Niels Albers heeft zich door de Romeinse geschiedenis laten inspireren en het kunstwerk ontworpen. Het kunstwerk is een toren die de ontwikkeling van Woerden sinds de Romeinse tijd uitbeeldt aan de hand van de onderstaand 3 punten. Vandaar dat het kunstwerk de ‘3 Mijlpalen’ heet.

Het verhaal van de Romeinen in Woerden is uniek. Om daar meer aandacht aan te geven is er nu de Limes Gids. Hiermee kunnen inwoners en bezoekers op een speelse manier de geschiedenis beleven met informatie, routes, activiteiten en locaties. Op donderdag 13 juni om 16.00 uur is de lancering van de Limes Gids in het Stadsmuseum. Wethouder Roy Luca (monumenten/archeologie) en wethouder Mariëtte Pennarts (recreatie/toerisme) nemen de eerste exemplaren in ontvangst.

De Limes Gids is een initiatief van gemeente Woerden, de Stichts-Hollandse Historische Vereniging, het Stadsmuseum Woerden, Stadshart Woerden en Woerden Marketing. Met de gids willen zij inwoners en bezoekers enthousiast maken om de Werelderfgoed-locatie Woerden te ontdekken. Ook staan er in de gids allerlei interessante weetjes over de Limes. De Limes Gids wijst ook op de attracties ten westen en oosten van Woerden langs de Limes.

Erfenis van de Romeinen in Woerden
De Limes is sinds 2021 Unesco Werelderfgoed. Woerden is een van de Werelderfgoed-locaties langs de Limes. Op de plek waar nu het Kerkplein ligt, bouwden de Romeinen iets na het jaar 40 het fort Castellum Laurium. De vorm van het fort met zijn toegangspoorten is met een hardstenen band op het Kerkplein aangegeven.

Maar er is veel meer te ontdekken in Woerden. Van een voetafdruk, een drive-in museum, fiets- en wandelroutes, het kunstwerk Laur_um zonder de letter i, een altaarsteen, tot een paradehelm en aspergemes. Het zijn overblijfselen van de plek van waaruit Woerden zich gevormd heeft tot wat het nu is. En dat mag meer aandacht krijgen.

Gratis af te halen
De Limes Gids is vanaf 14 juni gratis af te halen bij VVV Woerden en Stadsmuseum Woerden. De Limes Gids is mede mogelijk gemaakt door Provincie Utrecht.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp