Succesvolle Goudse Week van de Biodiversiteit afgesloten


Door • Digitale Bodegraafse Krant 

Gouda – In de week van 25 mei t/m 2 juni was het de Week van de Biodiversiteit. Een week met avondexcursies in verschillende gebieden in Gouda, het biodiversiteit en nachtvlinder café op vrijdagavond en een natuur speurtocht voor kinderen op zondag. Volop aandacht voor de diverse planten en dieren in Gouda.

Natuur speurtocht voor kinderen
Bij aankomst op het mooie Heempad werden de kinderen op zondag 2 juni meteen welkom geheten door de aardige, natuurvriendelijke heks die alles kon vertellen over eetbare planten. De hele middag stond in het teken van het ontdekken van de natuur. Zo konden kinderen met de activiteit “Ga je mee de natuur ontdekken” direct aan de slag met het onderzoeken van allerlei waterbeestjes. Ook gingen ze in de grond boren, regenwormen vangen, verborgen insecten uit een struik schudden om ze te vangen met een zogeheten “slurper” en deze goed te bekijken. Vervolgens gingen ze samen met hun ouders op zoek in de natuur van het Heempad om bloemenkaartjes te maken, grassoorten te verzamelen, geuren te verzamelen, bomen te knuffelen en nog veel meer. Aan het einde van de middag namen de kinderen de kikkervisjes en zaadjes mee naar huis om ze daar te verzorgen.

Biodiversiteit café
Ook het biodiversiteitscafé op vrijdagavond was een succes. Na de flitspresentaties van de voorzitter van de KNNV natuurvereniging Gouda e.o. Frans Kingma, de Goudse beleidsambtenaar Robert van der Meer en de nieuwe stedelijk ecoloog Veerle Herzberg werd er nog een tijd doorgepraat. Er ontstond een interessante discussie over hoe de biodiversiteit, de natuurlijke gezondheid van de stad, versterkt kan worden. Na de discussie was het tijd voor het nachtvlinder café. Tijdens het nachtvlinderonderzoek waren er mooie soorten te zien, zoals de nachtvlinder groot avondrood. Ook de batdetectors werden ingeschakeld om de vleermuizen te ontdekken.

De natuur dicht bij huis
Tijdens de 4 avondexcursies eerder die week in respectievelijk Noorderhout, de binnenstad, Steinse Groen en Goudse Hout viel van alles te beleven. Er werden diverse technieken en hulpmiddelen ingezet om de natuur en waterkwaliteit te onderzoeken. Water is er genoeg en de tuinambassadeurs lieten op het festival Gouda maakt Toekomst zien met behulp van een watertafel wat zoveel regenwater doet in een betegelde tuin en in een groene tuin. Zo lieten onze tuinambassadeurs zien hoe je de eigen directe omgeving mooier, leuker en gezonder kunt maken en hiermee kunt bijdragen aan het klimaat.

De KNNV natuurvereniging Gouda e.o., IVN IJssel en Gouwe en de gemeente Gouda kijken terug op een geslaagde week, waarin op verschillende manieren aandacht werd gevraagd voor het belang van een gezonde natuur met veel verschillende planten en dieren. Heb je de activiteiten gemist? Beide natuurverenigingen geven regelmatig excursies dus houd de websites in de gaten https://gouda.knnv.nl  en https://www.ivn.nl/afdeling/ijssel-en-gouwe.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp