1 juni Nationale Graskaasdag in Woerden

Woerden – De Nationale Graskaasdag in Woerden is traditie in kaasstad Woerden. Op deze feestelijke dag worden de eerste graskazen van het jaar én een reuzenkaas van zo’n 100 kilo geveild voor het goede doel, dit jaar hospice de Mantelmeeuw (eerste graskaas) en Stichting Thuishuis Woerden (reuzengraskaas) Tijdens de jaarlijkse Graskaasdag dit jaar op zaterdag 1 juni wordt het seizoen ingeluid en is graskaas ook volop te koop voor de consument. Op vrijdag 31 mei, de dag voorafgaand aan dit kaasfeest, wordt traditiegetrouw de nieuw kaaskoning bekend gemaakt. Een hele belevenis! Naast de Kaasviering- en beleving zijn er ook diverse optredens, activiteiten en verschillende kraampjes door de hele stad. 

Verkiezing van de Kaaskoning.
Sinds 2015 wordt op de vooravond van de jaarlijkse Graskaasdag een nieuwe Kaaskoning bekend gemaakt. In de afgelopen jaren hebben “kaas”- persoonlijkheden als Jan de Goey, Jos van Riet, Bas den Hollander, Rien van den Wijngaard, Cees Verburg en Daan Treur deze eervolle titel gedragen. Deze eretitel hebben zij ontvangen vanwege hun verdienstelijkheid binnen de kaaswereld en passie voor kaas. Het zijn allemaal personen met een groot goudgeel hart. Op vrijdagmiddag 31 mei zal burgemeester Victor Molkenboer om 17.30uur bekend maken wie deze eretitel voor een jaar mag dragen. De Kaaskoningin van Bodegraven, Ester van Tilburg, zal als speciale gast ook aanwezig zijn bij de bekendmaking.

Graskaasdag

Op zaterdag 1 juni stroomt de historische binnenstad weer vol met kenners en liefhebbers van Kaas. De stoet van de klassieke kaasbrikken en tractoren op weg naar de markt trekt altijd veel bekijks. De reuzen graskaas van ruim 100 kilo wordt met vereende krachten op het podium getild. Het kaaslied wordt uit volle borst gezonden en veilingmeester Jacques de Koning zorgt ook dit jaar weer voor een waar veilingspektakel waarbij de opbrengst traditioneel wordt geschonken aan een goed doel.

Er is van alles te zien en te doen tijdens de Nationale Graskaasdag. Dit jaar zal chef-kok Leon Mazairac, bekend van het tv-programma Binnenstebuiten, kookdemonstraties geven op het Kerkplein. Er zullen verschillende gerechtjes uiteraard met kaas worden gemaakt. Er is een kramenmarkt door het Stadshart, optredens van Het Klooster en uiteraard kan er kaas worden geproefd. Kortom, een fantastisch kaasfeest dat het unieke karakter van de stad Woerden als kaasstad benadrukt.

Programma Nationale Graskaasdag

10.00 Start Nationale Graskaaskdag en kramenmarkt door centrum van Woerden
10.30 Kaasoptocht met de kaasbrikken, de kazen worden naar de markt gebracht. Route: Emmakade – Oudheusdenstraat – Meulmansweg – Kruittorenweg – Wilhelminaweg – Molenstraat – Markt.

10.45 Openingswoord burgemeester Molenboer podium Kerkplein
11.00 Keuring van de eerste graskaas gevolgd door de veiling o.l.v. veilingmeester Jacques de Koning
12.30 Handelaren en boeren doen zaken, uitleg aan publiek

13.00-16.00 rondritten met paardentram, halte hoek Groenendaal – Hoge Woerd

13.45 1e publieksveiling

15.00 2e publieksveiling

15.15 Afsluiting, bekendmaking opbrengst veiling en overhandiging cheques.Veiling
De reuzengraskaas wordt geveild naar Amerikaans model voor het goede doel. Wanneer de kaas in bezit komt van de eindbieder en deze geen ruimte heeft om ruim 100 kilo wegende kaas te onderhouden, wordt dit verzorgd door één van de kaasbedrijven in Woerden. In 2025 zal de gewonnen graskaas een eindbestemming krijgen volgens keuze van de eindbieder.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp