Kalfvolle melk, eerst het kalf dan de mens

Warmond – Sinds januari 2022 blijven de kalfjes op Boerderij Boterhuys 3 maanden onbeperkt bij hun moeder. Hiermee ging een langgekoesterde wens van Gerard en Marieke Mul in vervulling. “Eerst het kalf en dan de mens”. Het past bij hun visie om zo natuurlijk mogelijk te willen boeren. Onder de naam kalfvolle melk, yoghurt en vla worden de biologische zuivelproducten verkocht. Stichting Groene Hart Streekproducten heeft Boerderij Boterhuys uit Warmond onlangs het certificaat ‘Erkend Streekproduct’ toegekend voor hun biologische producten van kalfvolle melk, rund- en lamsvlees.

De boerderij van familie Mul is een biologische melkveehouderij, ijsmakerij en een picknick- en ontmoetingsplek. Het staat aan het water De Zijl, midden in de boterhuispolders, vlak bij de grote stad Leiden. Gerard en Mieke Mul zijn in 2019 verhuisd vanuit Drenthe naar Warmond, Mieke is op deze boerderij opgegroeid. Het melkveebedrijf bestaat uit 65 melkkoeien, de melkkoeien zijn blaarkoppen en mogen hun hoorns houden. De blaarkop is een oudhollands runderras, dat van oudsher al voorkomt in het Groene Hart. De blaarkop behoort tot de zeldzame huisdierrassen omdat er niet zoveel meer van zijn. Het is een dubbeldoelkoe, die zowel voor melk als vlees wordt gebruikt. Op Boerderij Boterhuys lopen ook nog 50 schapen rond.

De basis voor hun producten ligt bij biologische boeren, een gezonde bodem en kruidenrijke graslanden. Er zijn natuurranden en singels vol bomen, struiken en bloemen. En rondom de boerderij zijn hakhoutbosjes en wilgenhagen waar klein fauna zich in thuis voelt. Boerderij Boterhuys onderscheidt zich door de kalfjes 3 maanden bij de koe te houden.

Gerard:
“Niemand kan zo goed voor het kalf zorgen als haar moeder zelf. Door de omgang met haar moeder heeft het kalf de hele dag de juiste voeding ter beschikking, en daarnaast leert de moeder het kalf ook sociale omgang in de kudde”.

Deze manier van melkvee houden is mooi maar brengt ook extra kosten met zich mee. Het kalf drinkt ontzettend veel melk, melk die niet aan de fabriek verkocht kan worden. Door de eigen zuivellijn, waarbij deze unieke manier van melkvee houden wordt uitgedragen kan er ook een eerlijke prijs voor de melk worden gevraagd

Gerard en Mieke:
“Boeren doe je in onze ogen niet alleen. Je doet het voor elkaar en met elkaar. Boerderij Boterhuys verbindt daarom het platteland met de stad, boer met burger, mens met dier, landbouw met natuur en het verleden met de toekomst”.

Stichting Groene Hart Streekproducten
De Stichting Groene Hart Streekproducten certificeert streekproducten met een gegarandeerde herkomst en verantwoorde productiewijze. De producten voldoen aan diverse criteria op het gebied van duurzaamheid en leveren een toegevoegde waarde aan de kwaliteit van het landschap in het Groene Hart.

De Groene Hart Streekproducten zijn te herkennen aan het keurmerk ‘Groene Hart Streekproducten’. Kijk voor verkooppunten en meer informatie op www.stichtingroenehartstreekproducten.nl.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp