Verbonden Stad, een tentoonstelling over architectuur, thuisgevoel, verandering en aanpassing

IJsselstein – In de zomerexpositie Verbonden Stad wordt er stilgestaan bij het doorlopend veranderende stadsbeeld. Wat doet dit met de bewoners? Deze tentoonstelling verkent (de samenhang tussen) architectuur, projectontwikkeling, identiteit en thuisgevoel, vergankelijkheid en het gegeven dat een plek nooit ‘af’ is.

Verbonden Stad is de tweede wisseltentoonstelling die dit jaar te zien is in Museum IJsselstein. Het is een ode aan de stad en haar bewoners, zowel IJsselstein als iedere andere stad. De tentoonstelling staat in het teken van de onvermijdelijke transformaties die een stad ondergaat en wat deze veranderingen betekenen voor de openbare ruimtes die ons verbinden.

Gentrificatie – waarbij oude buurten worden opgeknapt, waardoor de huis- en huurprijzen omhooggaan en de oorspronkelijke bewoners het niet meer kunnen betalen om er te wonen – is een veelbesproken onderwerp in dit kader. Maar ook ingrijpende renovaties, nieuwe woonwijken, infrastructurele wijzigingen: een stad is altijd in beweging en ‘het stadsbeeld’ is nooit af. Daarbij dient zich vooral de vraag aan: hoe verhoudt de mens zich tot
het veranderende stadslandschap? Gaan stadsplanning en identiteit hand in hand? Of, anders uitgedrukt: Hoort deze stad bij mij? Wat betekenen bepaalde veranderingen voor mij? Hoe geef ik mijn eigen omgeving vorm?

Deze expositie verkent de link tussen stad en stedeling, buurt en buurtbewoner, maar ook de balans tussen transformatie en thuisgevoel. De tentoonstellingsbezoeker treft een grote diversiteit aan kunstvormen, zoals fotografie, video en installaties.

Deelnemende kunstenaars:

  • Moayad Alhariry
  • Marcel van den Bergh
  • Willem Besselink
  • Scott Gorman
  • Ira Grünberger
  • Jules Pablo Janssen
  • Bart Lunenburg
  • Amber Meekel
  • Nadja Schlenker
  • Over het museum

Over het museum
Museum IJsselstein (MIJ) is een klein museum dat tentoonstellingen rondom grote thema’s programmeert. Actuele vraagstukken uit de samenleving benadert MIJ vanuit de beeldende kunst, met de intentie bezoekers te verwonderen, hen uit te nodigen de breedte en de diepte in te durven gaan. Recente tentoonstellingen waren onder meer Ongetemd | toekomstbeelden van mens en natuur (2020), Empathie | Geen mens is een eiland (2020-
2021), Verwantschap (over de invloed van afkomst op identiteit, 2022) en kindertentoonstelling Druktemakers (2023).

Museum IJsselstein
Bezoekadres: Walkade 2-4, 3401 DS IJsselstein
www.museumijsselstein.nl
Telefoon 030 – 688 6800
Openingstijden museum: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp