Vorstelijke tentoonstelling in Museum Gouda gooit hoge ogen

Foto: Aad Hoogendoorn

Gouda – De tentoonstelling Koninklijke Kunst – Wilhelmina en de Haagse School verleidde 38.000 mensen tot een bezoek aan Museum Gouda. De bijzondere tentoonstelling met bruiklenen uit de Koninklijke Verzamelingen werd zeer hoog gewaardeerd. Enquêtegegevens laten zien dat de bezoekers van heinde en verre zorgden voor een impuls van ruim 8 ton aan de lokale economie. Niet alleen de prachtige kunstwerken, ook de vormgeving werd bewonderd. De tapijten die speciaal voor de tentoonstelling werden gemaakt vinden nu een duurzame herbestemming in Goudse woonkamers.

Topstuk van de tentoonstelling was de Pulchri-kast, de kunstkast die het koninklijk paar in 1901 cadeau kreeg van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio, met daarin 116 kunstwerkjes. “Bezoekers kwamen daar gerust nog een keer voor terug,” vertelt vrijwillige gastvrouw Marieke van der Linde (28). “Elke keer zag je wat nieuws.” Ook de “gele zaal”, een zaal vol werken van bekende en onbekende Haagse School-schilders en twee schilderijtjes door Wilhelmina zelf, was erg geliefd. Bezoekers gaven de tentoonstelling gemiddeld een 8,5 als rapportcijfer. Meer dan 20.000 bezoekers kwamen speciaal voor de tentoonstelling naar Gouda, zij gaven gemiddeld €40,- per persoon uit aan winkelen en horeca in de stad.

Hergebruik royale tapijten
De uitgesproken vormgeving van de tentoonstelling gooide hoge ogen. Ontwerper Theo Tienhooven gebruikte de interieurs van Nederlandse paleizen – waar veel van de kunstwerken vandaan kwamen – als inspiratie. Weelderige tapijten bedekten niet alleen de vloeren, maar ook delen van de muren. Deze tapijten worden hergebruikt en zijn voor het overgrote deel verloot onder museumvrijwilligers. Museum Gouda gaat op een zo duurzaam mogelijke manier met materialen om en zoekt bij tentoonstellingswissels bewust naar mogelijkheden tot hergebruik.

Foto: Aad Hoogendoorn

Koloniale geschiedenis
Wilhelmina was als vorstin der Nederlanden ook het gezicht van overheersing in de toenmalige koloniën. Diverse kunstwerken in de tentoonstelling zijn verweven met deze geschiedenis. Museum Gouda organiseerde daarom de goedbezochte thema-avond ‘Koninklijke Kunst en kolonialisme’, in samenwerking met Museum Sophiahof, dat zich richt op de culturele en historische erfenis van ons koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Ook maakte historicus Herman Pleij een speciale audiotour bij de tentoonstelling.

Onmisbare steun
Een tentoonstelling als Koninklijke Kunst is kostbaar. Directeur-bestuurder Femke Haijtema benadrukt: “Alleen dankzij fondsgevers, gulle Gouwenaars en samenwerkingspartners kunnen we tentoonstellingen van dit formaat realiseren.” Haijtema doelt onder meer op de structurele steun van Gemeente Gouda, het Goudse Catharina Gilde, de Crabeth Club en de Goudse Museumvrienden. Ook heeft het museum voor deze tentoonstelling fondsen ontvangen van de Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Jac. Bezemer en Stichting Gifted Art.

Nieuwe schatten
De kunstwerken uit Koninklijke Kunst gaan weer terug naar de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag, Paleis Het Loo en andere bruikleengevers door heel Nederland. De komende weken worden de Goudse tentoonstellingszalen klaargemaakt voor een bijzondere selectie kunstwerken uit het Rijksmuseum voor de tentoonstelling Hete Vuren – Schatten uit het Rijks, die op 25 mei opent voor publiek.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp