Voordat je echt weg bent

Een bijzondere gast op basisschool De Venen in Reeuwijk. Schrijfster Sonja de Jong deelde daar het hartverscheurende verhaal van een Reeuwijkse jongen die werd opgeroepen voor de tewerkstelling door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, en nooit meer terugkwam.

In haar boek ‘Voordat je echt weg bent’ schrijft De Jong over het tragische leven van haar oom Eef. Over de zoektocht van haar familie naar de waarheid over wat er met hem is gebeurd. Want hoe kon zijn leven 70 jaar lang vergeten worden?

Miljoenen mensen gingen door een hel. Gezinnen werden uit elkaar gerukt en geliefden zagen elkaar soms nooit meer terug. Het is zo moeilijk voor te stellen in een tijd als deze. Een tijd waarin we in vrede leven. In vrijheid.

Maar de wonden die toen zijn ontstaan zitten diep. Herinneringen van vroeger, van wat ons is aangedaan. Oom Eef die als tiener werd weggetrokken uit zijn familie. Uit hun leven. En nooit meer terugkwam. Een gat wat nooit meer gevuld werd. Een wond die nooit meer heelde.

De zoektocht van Sonja de Jong en haar familie komt bij veel mensen dichtbij. Want wat hen is overkomen is helaas niet uniek. Talloze mensen zitten nog steeds met vragen over wat er toen gebeurd is.

Het is belangrijk dat we deze vragen blijven stellen. De Tweede Wereldoorlog is misschien lang geleden, maar oorlog is nog steeds dichtbij. Hiervoor hoef je alleen maar om je heen te kijken. Elke dag zien we beelden van oorlog voorbijkomen op het nieuws. Mensen die lijden en geliefden verliezen. In onze gemeente vangen we zelfs mensen op die door oorlog zijn gevlucht.

Laten we op 4 mei de tijd nemen om te herinneren en stil te staan. U bent er toch ook bij?

Burgemeester Michiel Grauss

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp

Column:

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp