Achter iedere groot kunstenaar staat een sterke vrouw. Bij Alphons was dit Henny

Henny samen met burgemeester Grauss, afgelopen januari, tijdens de presentatie van haar laatste werk “Beelden van Alphons van Leeuwen in Bodegraven”

Bodegraven – Vanmorgen, zondag 14 april, ontvingen we het droevige nieuws van het overlijden van Henny van Leeuwen. Voor velen die haar kenden was zij de muze achter de bekende Bodegraafse kunstenaar Alphons van Leeuwen, die in augustus 2022 overleed. Henny en Alphons vormden sinds hun huwelijk in november 1960 een onafscheidelijk duo. Elk met een eigen kwaliteit en samen vulden zij elkaar perfect aan. Een van de laatste publieke momenten waar zij als echtpaar samen waren, was tijdens de tentoonstelling van het laatste werk van Alphons van Leeuwen in het Groene Harthuys in Bodegraven. Een overzicht van indrukwekkende pentekeningen gemaakt tijdens de lockdowns.

Alphons was de kunstenaar op de voorgrond, terwijl Henny het tot haar levenswerk had gemaakt om met uiterste precisie het artistieke werk van haar man in woord en beeld te documenteren. Midden in de coronatijd, in 2021, ontvingen zij samen uit handen van de toenmalige burgemeester Christiaan van der Kamp niets voor niets nadrukkelijk samen de erepenning van de gemeente. Want naast steun en toeverlaat speelde Henny ook zelf een belangrijke ondersteunende rol binnen de kunstenaarswereld. Zowel in Amsterdam en als een van de initiatiefneemsters achter de Historische Kring.

Henny vertelde graag over haar eerste ontmoeting met Alphons, die opgroeide in een groot katholiek gezin. En hoe het was om met het gezin te leven en te werken met een man als Alphons. In alles om hem heen zag hij kunst en menig melkpak verdween niet bij het afval, maar transformeerde tot een kunstwerk. Vanzelfsprekend zorgvuldig gedocumenteerd door Henny.

Henny samen met Alphons in 2021 toen zij samen uit handen van toenmalig burgemeester Christiaan van der Kamp de erepenning van de gemeente ontvingen.

In 2022 werd het stil in hun met liefde gerestaureerde boerderijtje in het centrum van Bodegraven. Haar grote liefde, de vader van haar kinderen en misschien wel op zijn beurt haar muze, overleed. Niet geheel onverwachts, Alphons was al enige tijd ziek, maar het gat dat hij naliet was er niet minder om. Het resulteerde in, naar wat nu blijkt, haar laatste document waarin het werk van haar man opnieuw centraal staat. Met het boekje “Beelden van Alphons van Leeuwen in Bodegraven” liet ze nog een keer zien hoe het werk van de kunstenaar met wie ze zoveel jaar had gedeeld, overal zijn stempel heeft nagelaten in de woonplaats die ze samen altijd trouw zijn geweest.

In een Facebookpost vandaag van hun dochter Monique staat kort maar met veel liefde: “Lieve mams, op naar papa xxx”. Zonder Alphons was Henny wellicht nooit de vrouw geworden die zij tijdens haar leven is geweest. Tegelijkertijd is het de vraag of Alphons zonder zijn Henny zich tot zo’n groot en vooral veelzijdig kunstenaar had kunnen ontwikkelen.

Het verhaal van Henny en Alphons is zonder meer een van liefde, toewijding en partnerschap.

Wij wensen alle nabestaanden, familie en vrienden heel veel sterkte toe en zijn dankbaar dat we dit bijzondere echtpaar menig keer hebben mogen ontmoeten en interviewen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp