Een toekomstbestendige Middelburg en Tempelpolder (MT-polder)

BODEGRAVEN-REEUWIJK – Vorige week tekende wethouder Dirk-Jan Knol namens onze gemeente een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Alphen aan den Rijn, Provincie Zuid-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland. Het gaat om een samenwerking in het uitvoeren van plannen voor de toekomst van de MT-polder, waarin agrarisch toekomstperspectief, energietransitie en recreatieve kansen centraal staan.

Ook een aantal grondeigenaren, de agrarische natuurvereniging Rijn & Gouwe Wiericke en de Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop hebben getekend.

De Middelburg en Tempelpolder, ook wel MT-polder genoemd, is te vinden tussen Tempel, Reeuwijk-Dorp en Boskoop en bestaat vooral uit weideland en kwekersgebied. Het ligt voor 80% in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en valt voor de rest onder de gemeente Alphen aan den Rijn. Vanaf 2022 werken agrarische ondernemers samen met partners aan een toekomstperspectief, dat agrarisch blijft. Met de nu getekende overeenkomst komt er een plan voor het doorontwikkelen van de MT-polder tot een toekomstbestendige polder. Voor de gemeente betekent dit bijvoorbeeld dat boeren worden geholpen bij de energietransitie en dat de gemeente samen met bewoners van de MT-polder de recreatieve kansen gaat uitwerken.

Onderzoek en verkenning

Samen gaan de betrokken partijen werken aan een onderzoek naar de effecten van vernatting van het veenweidegebied op de kwel en het risico op het openbarsten van de grond in de MT-polder. Door vernatten van veenweiden willen we bodemdaling tegengaan en uitstoot van broeikasgas CO2 verminderen. Ook worden de mogelijkheden voor vrijwillige herverkaveling verkend, zodat de boeren makkelijker met hun koeien op hun land kunnen komen.

Meer weten? Zie ook: deboeraanhetroeropveen.nl/mt-polder

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter