Cultuur, waar doe je het allemaal voor?

We hebben al heel wat mooie, leuke en vooral spannende uitdagingen aangepakt bij EDGH, maar je mag wel zeggen dat afgelopen zondag er één is die absoluut in onze top vijf is gekomen. We hadden de eer om een talkshow te produceren op de bodem van het lege zwembad de Fuut. Maar liefst 14 gasten kwamen het boeiende verhaal vertellen over de transformatie van dreigende sluiting naar spetterend succes in de afgelopen jaren.

Het 50-jarige jubileum van de Fuut is een mijlpaal die we in Reeuwijk met trots vieren. Het bijzondere van dit zwembad is dat het een plek is die ons allen verenigt, want zoals we in Brug zeggen: “De Fuut dat zijn we allemaal”. Het Burgerinitiatief tot Behoud van de Fuut heeft sinds 2015 met succes laten zien hoe een ooit afgeschreven faciliteit is omgetoverd tot een levendig lokaal bad, gedreven door vrijwilligers.

Onmisbare voedingsbodem

De talkshow bracht niet alleen 14 gasten samen, waaronder lokale prominenten en enthousiaste vrijwilligers, maar het benadrukte ook het belang van faciliteiten zoals de Fuut voor talentontwikkeling in sport en cultuur. Dit inzicht, gedeeld door voormalig Olympisch coach van het Nederlands team waterpolodames Robin van Galen, onderstreept de onmisbare rol van dergelijke zwembaden als voedingsbodem voor toekomstige prestaties en talent in de topsport.

In lijn met deze gedachten lanceert de gemeente Bodegraven-Reeuwijk deze maand een nieuwe cultuurvisie, die moet gaan inzetten naar een toegankelijk, bereikbaar en aantrekkelijk lokaal cultuurbestel voor alle inwoners. Als recent lid van verrassend genoeg een van de leukste commissies binnen deze gemeente, de Culturele Commissie, mochten we de afgelopen weken meepraten op het gemeentehuis en input leveren aan deze visie. Het blijft natuurlijk altijd de vraag hoe deze inspanning zich uiteindelijk vertaalt in de praktijk. Ervaringen van inwoners in het verleden leren nog wel eens dat het resultaat iets anders is dan zij voor ogen hadden, maar in alle eerlijkheid moet ik toegeven dat het zoeken van draagvlak en stimuleren van betrokkenheid binnen het culturele speelveld door de beleidsmedewerkers het belang benadrukt dat wordt gehecht aan het versterken van ons lokale culturele landschap.

Fier, maar vooral steenrijk

En op dat culturele landschap mag de gemeenteraad, die straks een klap moet geven op de voorstellen van de wethouder, best wel heel erg fier zijn, om maar eens een mooi woord van onze Zuiderburen te lenen. Onze gemeente mag dan arm zijn in geld, maar is steenrijk wat betreft honderden vrijwilligers, culturele ondernemers en dito organisaties die hier te vinden zijn. Van Evertshuis tot Huizen van Alles. Van hobbyisten tot internationaal vooraanstaande kunstenaars en musici.

Als onze lokale politiek vooruit wil kijken naar een toekomst waarin cultuur een belangrijk fundament vormt voor de leefbaarheid in onze prachtige gemeente en wil erkennen hoe essentieel een goed doordacht, fundamenteel rijk cultureel beleid kan bijdragen aan ons streven naar inclusiviteit en diversiteit en een oplossing kan bieden voor tal van maatschappelijke vraagstukken zoals jongerenbeleid, integratie en kwetsbare ouderen, dan staat ons een rooskleurige toekomst te wachten. Zoals Van Galen terecht opmerkt: zonder lokale muziekscholen, geen Concertgebouw in Amsterdam.

AnneMarie Visser, Hoofdredacteur

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter