Subsidie voor herstel van daken bevordert behoud van agrarische rijksmonumenten

Zuid-Holland – Dit jaar krijgen 11 eigenaren van een agrarisch rijksmonument subsidie van de provincie Zuid-Holland voor herstel van het dak van hun monumentale boerderij. De in 2023 in het leven geroepen Subsidieregeling ‘Groot onderhoud daken agrarische rijksmonumenten’ voorziet in een financiële bijdrage voor het kostbare herstel van het dak.

Na de succesvolle lancering van de subsidieregeling vorig jaar, waarbij op de eerste dag van openstelling het budget al volledig uitgeput raakte, is ook in 2024 de regeling een groot succes. Ondanks dat het beschikbare budget dit jaar substantieel was verhoogd (van €250.000 naar €400.000), kwamen ook nu weer op de eerste dag zoveel aanvragen binnen dat het budget ruim werd overschreden.

Hoge kostenpost

Agrarische rijksmonumenten verkeren relatief vaak in een slechte staat. Het onderhouden en op verantwoorde wijze herstellen van de enorme dakvlakken blijkt vaak een kostenpost die veel eigenaren niet alleen kunnen dragen.

In 2024 ontvangen 11 eigenaren een subsidie van de provincie: een bedrag tot 50% van de restauratiekosten, met een maximum van € 50.000. Hiermee kunnen zij de rieten of pannen daken van deze waardevolle boerderijen herstellen en wordt de toekomst van dit karakteristieke erfgoed gewaarborgd.

Helaas moesten we ook 11 aanvragers teleurstellen, zij kunnen eventueel volgend jaar opnieuw hun aanvraag indienen.

Meer informatie over deze regeling kun je vinden op pagina Groot onderhoud daken agrarische rijksmonumenten.

De regeling wordt volgend jaar op 3 februari opnieuw opengesteld.

Verspreid over de provincie

De boerderijen die een bijdrage krijgen liggen verspreid over de provincie, namelijk in:

  • Aarlanderveen, gemeente Alphen aan den Rijn
  • Achthuizen, gemeente Goeree-Overflakkee
  • Bergambacht, gemeente Krimpenerwaard
  • Giessenburg, gemeente Molenlanden
  • Kwintsheul, gemeente Westland
  • Leiderdorp
  • Oud-Alblas, gemeente Molenlanden
  • Rotterdam
  • Schipluiden, gemeente Midden-Delfland
  • Wassenaar

Subsidie duurzaamheids- en toegankelijkheidsmaatregelen

De provincie zet proactief in op het behoud van haar rijksmonumenten in Zuid-Holland. Daartoe onderhouden we contact met en adviseren we eigenaren, kan men kosteloos een beroep doen op onze aanjager herbestemming rijksmonumenten en verstrekken we subsidies voor restauratie en onderhoud. Van 1 mei tot 1 juli 2024 kun je bij een herbestemming van jouw rijksmonument weer een aanvraag indienen voor duurzaamheids- en toegankelijkheidsmaatregelen. Meer informatie vind je op pagina Rijksmonumenten restauratie en herbestemming, subsidie.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter