De tijdloze schoonheid van Bach’s Matthäus Passion: aan het woord Gerben Budding

Gouda – De Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach, een meesterwerk dat al eeuwenlang het publiek in de ban houdt, blijft een onmiskenbaar hoogtepunt in de wereld van de klassieke muziek. Het is niet alleen een muzikale ervaring, maar ook een cultureel monument dat de grenzen van tijd en ruimte overstijgt. Op Goede Vrijdag, 29 maart, wordt de Matthäus Passion opnieuw uitgevoerd in de Sint-Jan, onder leiding van dirigent Gerben Budding. In onze zoektocht naar de betekenis en impact van deze muzikale legende, bezochten hem op in misschien wel de mooiste kerk van Nederland. De Sint-Jan in Gouda.

Gecomponeerd in 1727, heeft dit meesterwerk generaties van luisteraars geraakt met zijn diepgaande thema’s en prachtige muzikale arrangementen. Het vertelt het verhaal van het lijden en de dood van Jezus Christus volgens het Evangelie van Matthäüs, met een meeslepende mix van koralen, aria’s en recitatieven. “De kracht van de Matthäus Passion ligt in zijn vermogen om mensen te raken, ongeacht hun achtergrond of geloof,” vertelt Budding. “Het is een universeel werk dat geniaal gecomponeerd is en je uitdaagt om telkens opnieuw het stuk te ervaren en nieuwe lagen te ontdekken.”

Met de aanstaande uitvoering in de prachtige de Sint-Jan in Gouda, belooft de ervaring nog indrukwekkender te worden. “De kerk biedt niet alleen een adembenemende achtergrond voor de muziek, maar ook een akoestiek die de muzikale nuances versterkt en de luisterervaring intenser maakt,” zegt Budding.

Kortom, de Matthäus Passion van Bach is niet zomaar een concert, maar een muzikale ontdekkingsreis die steeds weer opnieuw verrast.

Informatie over de laatste kaarten en bestellen kun je hier vinden

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter