Zingen is Leuk: Korenfestival 2024 in het Evertshuis, een groots bruisend succes

Bodegraven – Op zaterdag 16 maart barstte het Evertshuis opnieuw uit zijn voegen van muzikale energie tijdens de tweede editie van het Korenfestival ‘Zang vanuit het Groene Hart’. Met het succes van de eerste editie als maatstaf, lag de lat hoog voor het organisatieteam. Echter, met vlag en wimpel slaagden ze erin om opnieuw een evenement te creëren dat menig kippenvelmoment garandeerde. In feite overtrof de tweede editie op veel vlakken moeiteloos de eerste. Een van de hoogtepunten van de dag was ongetwijfeld de slotmanifestatie, waar vrijwel de hele zaal uit volle borst het iconische nummer “Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewoner” van Ramses Shaffy ten gehore bracht in de s foyer van het theater.

Met zestien koren uit Bodegraven-Reeuwijk en omliggende steden zoals Gouda, Alphen en Woerden, was het festival een kleurrijk en vocaal behoorlijk divers. Van klassieke ensembles zoals de 101-jarige Goudse Liederentafel tot de aanstekelijke Rock Vocals met dames strak gekleed in zwart leer en het robuuste geluid van Gouds Getij of de Cantharellen, vulden de theaterzaal en foyer van het Evertshuis, evenals ‘t Centrum aan de Spoorstraat. Natuurlijk was ook dit jaar Koor Fabulous weer enthousiast aanwezig, net als Allegria, Vivace, Amici del Canto en vele anderen. Een bijzondere vermelding gaat naar de Borefste Zangers, die een heuse act aan hun repertoire hadden toegevoegd, compleet met heren in ‘oliepak’ die het lied over de zee uitbeeldden met hengel en zilverkleurige vissen.

Het festival bood meer dan alleen zang, met twee workshops waar koorleden zich konden uitleven. Zoals een sessie over zingen met bodypercussie, waarbij alleen met handen, vingers en voeten een bijna natuurgetrouw onweer werd nagebootst.

Het succes van afgelopen zaterdag toont aan dat het korenleven springlevend is. Niet alleen als populaire hobby, maar ook als bron van verbondenheid en sociale interactie. Het is moedig om in een tijd waar alles lijkt te draaien om verdienmodellen te kiezen voor een grootschalig lokaal evenement met gratis toegang. Tegelijktijdig benadrukt deze keuze dat cultuur niet elitair hoeft te zijn, maar juist laagdrempelig en toegankelijk kan zijn voor iedereen.

Net als vorig jaar zorgde de slotmanifestatie onder leiding van dirigent Monique van den Hoogen voor kippenvel. Een bijzondere toevoeging was het speciale projectkoor, bestaande uit twintig kinderen van diverse basisscholen, die ook deelnamen aan de afsluiting.

Met de aankondiging van de derde editie op 15 maart 2025, staat het Korenfestival ‘Zang vanuit het Groene Hart’ alweer op de agenda voor volgend jaar.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter