Landelijke Compostdag komt eraan

Regio – Op zaterdag 23 maart 2024 wordt de Landelijke Compostdag gevierd. Wist u dat uw groente-, fruit- en tuinafval, samen met etensresten (GFT+E), wordt omgezet in waardevolle grondstoffen zoals biogas en compost? Als blijk van waardering voor het scheiden van GFT+E organiseren verschillende gemeenten een compostactie, waarbij inwoners gratis of tegen een kleine vergoeding compost kunnen ophalen.

In de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Zuidplas, Krimpen aan de IJssel, Nieuwkoop, Gouda en Waddinxveen hebben inwoners de mogelijkheid om compost op te halen. In deze gemeenten kun je gratis of tegen een kleine vergoeding compost ophalen. Raadpleeg de website van jouw gemeente voor meer informatie.

Waardevolle Grondstof
Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFT+E), vormen een belangrijke grondstof die opnieuw kan worden gebruikt. Dit afval kan worden vergist, waarbij biogas ontstaat dat gebruikt kan worden voor het maken van groen gas en warmte. De overgebleven resten kunnen na vergisting worden gebruikt om compost te maken. Door het scheiden van GFT+E draag je bij aan een duurzame kringloop en pluk je zelf de vruchten van compost voor uw tuin.

Toepassingen van compost

  • Gebruik in de Tuin: Compost kan worden gebruikt voor alle soorten groen in de tuin. De gebruiksaanwijzing staat op de compostzak.
  • Bodemverbetering: Compost verbetert de bodemstructuur en houdt voedingsstoffen vast in de grond.
  • Stimulatie van Bodemleven: Compost stimuleert het leven van bacteriën in de bodem en houdt de grond luchtig.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter