Bodegraven – Groentefermentatie beleeft een heuse revival. Vroeger werd deze techniek vooral gebruikt om producten langer houdbaar te maken, tegenwoordig fermenteert men omdat het hip en gezond is. Fermentatie is een proces waarbij voedingsmiddelen door de werking van goede bacteriën, schimmels en gisten op een positieve manier veranderen.
Het voedingsmiddel is niet alleen langer te bewaren, maar ook lichter verteerbaar en de smaak verandert. Zuurkool is gefermenteerde witte kool, andere bekende gefermenteerde voedingsmiddelen zijn onder andere yoghurt, kaas, bier en sojasaus. Fermenteren van groenten kan het hele jaar door, dus niet alleen met kolen in de winter. In elk seizoen kun je fermenteren met de groenten van dat seizoen. Tijdens deze workshop krijg je de kneepjes van de groentefermentatie helemaal onder de knie. Je leert over twee soorten van fermentatie; droge en natte fermentatie. Na een stukje theorie , ga je zelf aan de slag met een groente van dit seizoen.
Je gaat naar huis met een pot groenten die je thuis rustig verder laat fermenteren tot je het kunt eten. Verder neem je tal van tips mee om thuis ook aan de slag te gaan met het fermenteren van groenten. Neem zelf mee: een teiltje, een scherp mesje, een rasp, een snijplank en een theedoek. Neem ook, als je wilt, zelf groenten mee die je wilt gebruiken. Kosten: € 21,50 voor Velt-leden en €25,- voor niet-Velt-leden. Koffie/thee zijn inbegrepen.
Informatie
Aanmelden: informatie@hortuspopulus.nl of www.hortuspopulus.nl
Tijd: donderdag 28 maart van 10 – 12 uur.
Locatie: Hortus Populus, Limespad 1, Bodegraven