Speeddaten met politieke vrouwen tijdens Internationale Vrouwendag

18 juni 1916, Betoging in Amsterdam voor het kiesrecht van vrouwen. Naar schatting liepen 18.000 vrouwen én mannen mee

Gouda – Op 8 maart 2024 organiseert D66 Groene Hart het regiocongres ‘Vrouw & Politiek’ in de Chocoladefabriek in Gouda. Dit evenement, dat plaatsvindt van 13.30 tot 17.30 uur, is bedoeld voor vrouwen met politieke aspiraties, maar mannen zijn uiteraard ook welkom onder het motto #heforshe. Tijdens deze middag zullen leden en niet-leden met elkaar in discussie gaan over mogelijke drempels die vrouwen ervaren bij het actief deelnemen aan de politiek. Daarnaast zullen zij gezamenlijk oplossingen bespreken.

De line-up voor het congres bestaat uit inspirerende D66-vrouwen, waaronder Yassmine el Ksaihi, voorzitter van het Els Borst Netwerk, Lisanne van Damme, voorzitter van Young Women in Politics en Provinciale Statenlid voor D66 Zuid-Holland, Elly de Vries, wethouder in Bodegraven-Reeuwijk, en Kirsti van Dam, gemeenteraadslid in Alphen aan den Rijn. De organisatoren streven ernaar om de line-up nog verder te verrijken met boeiende sprekers.

Het regiocongres Vrouw & Politiek vindt plaats naar aanleiding van het opvallende gegeven dat hoewel veel vrouwen op diverse kandidatenlijsten van lokale D66-afdelingen staan, slechts weinigen van hen daadwerkelijk actief zijn. Om deze situatie te veranderen, hebben de vier afdelingen van D66 Groene Hart (Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Nieuwkoop en Kaag en Braassem) gezamenlijk een initiatief gestart. Om dit initiatief te versterken, hebben zij de samenwerking gezocht met de D66-afdelingen Gouda, Zuidplas en Waddinxveen, die allen vol enthousiasme aan het project deelnemen.

Het vrouwenkiesrecht

Het belang van de betrokkenheid van vrouwen in de politiek wordt nog eens benadrukt door de historische context waarin vrouwen in Nederland kiesrecht verkregen. Het algemeen actief kiesrecht voor vrouwen werd ingevoerd op 28 september 1919. Twee jaar later dan dit voor mannen het geval was (1917). Sindsdien hebben vrouwen gestaag vooruitgang geboekt in de politieke arena, met als kroon op het werk de eerste vrouwelijke minister, Marga Klompé in 1956.

Overigens leuk om te weten: De allereerste vrouw die in Nederland gebruikmaakte van haar actieve stemrecht was Maria Elisabeth (Elise) Spauwen-Schrijnemakers. Als echtgenote van burgemeester Hubert Spauwen van de gemeente Gronsveld (Limburg) bracht zij op 15 mei 1920 als eerste vrouw haar stem uit bij tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in Maastricht (Wikipedia)

Recente statistieken tonen aan dat het belang van vrouwen in de politiek in Nederland serieus wordt genomen. In het vorige kabinet bestond bijna 50% van de samenstelling uit vrouwen, een opmerkelijke prestatie die de weg effent voor meer inclusiviteit en diversiteit in de politieke arena. Het regiocongres ‘Vrouw & Politiek’ in Gouda vormt een waardevolle gelegenheid om dit momentum voort te zetten en bij te dragen aan een politieke omgeving waarin de stem van vrouwen krachtig en effectief wordt gehoord.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter