Gouda – Om veiligheidsrisico’s te voorkomen, heeft de gemeente in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen. Controlemetingen wezen uit dat deze verbindingen niet langer veilig zijn en moeten worden vervangen. Het gaat om de monumentale molens De Roode Leeuw en ’t Slot. Beide staan in de Goudse binnenstad.
De Roode Leeuw aan de Vest dateert van 1727 en is niet alleen 1 van de oudste korenmolens van Nederland, maar ook 1 van de laatste bedrijfsmatige, ambachtelijke maalderijen. Hier worden nog altijd graan- en meelproducten geproduceerd voor onder andere bakkers en natuurvoedingswinkels. Om te kunnen blijven produceren, wijkt molenaar Willem Roose tijdelijk uit naar korenmolen Den Arend (1869) in Bergambacht. Ook ’t Slot (1832) is een korenmolen en staat aan de Punt, op de fundamenten van het kasteel van de Heeren van Ter Gouw. Deze molen is echter al even buiten bedrijf.
De versleten lasverbindingen werden vastgesteld in de roedes van beide molens en kwamen aan het licht bij een inspectie. Het wiekenkruis van een windmolen bevat 2 molenroedes, doorgaans van metaal. Deze roedes bestaan dan uit samengestelde kokers die aan elkaar zijn gelast. Aan de roedes worden de wieken gemonteerd. Een roede meet 27 meter. Voor de vervanging ervan is dan ook speciaal transport nodig.
Mallemolen
Naast De Roode Leeuw en ’t Slot heeft de gemeente Gouda ook de Mallemolen (1804) in eigendom. Het is 1 van de grootste poldermolens van Nederland en functioneert als (nood)bemaling voor een gebied dat wordt omsloten door het Gouwekanaal, de Kromme Gouwe, de Turfsingel en de Hollandse IJssel; min of meer de huidige wijk Korte Akkeren. De Mallemolen is in 2009 gerestaureerd en in 2010 opnieuw in gebruik genomen. Hier zijn de roedes in 2021 geïnspecteerd en veilig bevonden. Naar verwachting gaat de vervanging van de roedes en de wieken de gemeente € 194.000,- kosten; dit na aftrek van een nog bij de provincie Zuid-Holland aan te vragen subsidie. De gemeente overlegt met molenmaker De Gelder uit Sliedrecht voor het uitvoeren van deze klus. Het streven is de wieken van beide molens binnen een jaar weer veilig te laten draaien.