Suzanna Jansen in het Evertshuis

Kunstcafé | Lezing door Suzanna Jansen | Internationale Vrouwendag 8 maart 2024

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, wordt wereldwijd stilgestaan bij de verworven rechten van vrouwen en de voortdurende strijd voor volledige emancipatie. Die avond komt ook de schrijfster Suzanna Jansen naar het Evertshuis. Jansen is niet alleen bekend van het succesvolle boek ‘Het Pauperparadijs’, haar meest recente werk is ‘De omwenteling of de eeuw van de vrouw’. Aan de hand van historische momenten in de Nederlandse politiek beschrijft zij de levensloop van haar ‘vrijgevochten zussen’, haar eigen loopbaan en keuzes, maar vooral haar moeder die klem zat in een wereld waar vrouwen een lange periode nog minder rechten hadden dan kinderen.

Het lijkt echter paradoxaal dat we deze dag vieren in een tijd waarin de keuzes en vrijheden van vrouwen opnieuw in discussie staan. Neem bijvoorbeeld het lang bevochten recht op abortus dat in Amerika staat voor staat aan gruzelementen gaat. In recente documentaires, zoals “Meiden van traditie” uitgezonden door NPO 3, worden vrouwen gevolgd die bewust kiezen voor een traditionele rol achter het aanrecht, tegen de stroming in van moderne ideeën over financiële onafhankelijkheid voor vrouwen.

De kritiek ligt niet bij de keuzevrijheid op zich, maar eerder bij de vraag hoe makkelijk het is om te pleiten voor een traditionele rol wanneer we omringd zijn door gemakken die onze moeders en grootmoeders niet hadden. In een tijd waarin de was niet meer op het fornuis gekookt wordt en huiskamers niet meer muf ruiken vanwege drogende was, lijkt het pleidooi voor een traditionele rol achter het aanrecht een nostalgische hang naar een verleden dat selectief rooskleurig wordt voorgesteld.

De vrouwen in de genoemde docuserie benadrukken dat zij bewust voor deze levensstijl kiezen, maar de vraag rijst of deze keuze niet enigszins bevoorrecht is. Het verlangen naar een tijd waarin vrouwen voornamelijk huismoeder waren lijkt in contrast te staan met de hedendaagse realiteit waarin vrouwen in diverse sectoren uitblinken en waarin het nastreven van een carrière of politieke functies als volledig legitiem wordt beschouwd.

De vraag die zich op Internationale Vrouwendag opdringt, is of het terecht is om te pleiten voor het recht om achter het aanrecht te staan als een vorm van zelfontplooiing. In een tijd waarin gelijke kansen en keuzemogelijkheden voor vrouwen hoog in het vaandel staan, is het van belang om kritisch te blijven kijken naar de motieven en gevolgen van het omarmen van traditionele genderrollen.

Het leven van onze oma’s en moeders is dichterbij dan dat we denken. Dat maakt het bezoek van Suzanna Jansen op 8 maart zo bijzonder. Hoe ver zijn we gekomen in een tijd waar het een TikTok-trend lijkt te zijn om weer achter het aanrecht te gaan staan, vrouwen nog steeds niet hetzelfde verdienen voor gelijk werk als mannen, terwijl de wereld tegelijkertijd openligt om jezelf te ontplooien. Overigens laat “De omwenteling of de eeuw” zien dat dit op iedere leeftijd kan.

‘Een meeslepend verhaal dat uitnodigt nog eens na te denken over gezinsverhoudingen, toen en nu. Voor vrouwen en voor mannen.’ **** NRC  

Theatermenu

Voorafgaand aan de voorstelling is er een Surinaams 2-gangen THEATERMENU te reserveren, u heeft de keuze uit vegetarisch of vlees. Het menu wordt verzorgd door Asha Bruinsma-Soedhoe en bestaat uit pittige kippensoep, Surinaamse nasi met kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes en komkommer/augurk.

VRIJDAG 8 MAART 2024

EVENEMENT

AANVANG 20:00 UUR

ENTREE € 15,00 | € 12,50 met bibliotheekpas incl. pauzedrankje

THEATERMENU* 2-gangen | 18.00 uur | € 15,00 p.p. (keuze uit vegetarisch of vleesBESTEL KAARTEN THEATERMENU

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter