De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdsgeest van de jaren ‘ 80

IJsselstein – Het pand waar nu Museum IJsselstein gevestigd is, deed van pakweg 1973 – 1987 dienst als jeugdsoos De Kajuit. De tijdsgeest en jongerencultuur van die periode nemen we graag onder de loep. Met aan de ene kant een terugblik op de gezelligheid en het thuisgevoel van De Kajuit, en aan de andere kant een rijke kunsttentoonstelling met werk van kunstenaars van dezelfde generatie.

De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdsgeest van de jaren ’80 richten we de schijnwerpers op de jongerencultuur van de genoemde periode. Wat betekende het om zo’n thuishonk te hebben? Welke muziek werd er gedraaid? Er heerste in elk geval een groot gevoel van verbinding, van collectief. Wie stapt er mee terug in de tijd? In Museum IJsselstein is vanaf maart 2024 een stukje van de sfeer te proeven van De Kajuit en de late jaren ’70, vroege jaren ’80.

Aan de andere kant van het museum, in de Panoramazaal, zal kunst te zien zijn van leeftijdsgenoten van de Kajuitbezoekers. Kunstenaars die in die tijd op de kunstacademie zaten, hun afstudeerwerk maakten, hun eerste werk verkochten. Dit gedeelte van de tentoonstelling wordt samengesteld door kunstkenner Peter Jonkers. Hij selecteerde maar liefst 100 kunstwerken die het tijdsgevoel – denk aan knallende grafiek, punky collagetechnieken en monumentaal textielwerk – op prachtige wijze weergeven. Met kunstenaars als Ad Arma, Barbara Broekman en vele anderen. Willem Verburg maakte voor deze tentoonstelling nieuw werk: een compilatie van 40 jaar ‘klodderen en razen.

De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdsgeest van de jaren ‘80 zal vanaf zaterdag 2 maart te zien zijn.
We vieren de opening op zaterdag 9 maart van 16.00 – 18.00 uur.

Museum IJsselstein (MIJ) is een klein museum dat tentoonstellingen rondom grote thema’s programmeert. Actuele vraagstukken uit de samenleving benadert MIJ vanuit de beeldende kunst, met de intentie bezoekers te verwonderen, hen uit te nodigen de breedte en de diepte in te durven gaan. Recente tentoonstellingen waren onder meer Ongetemd | toekomstbeelden van mens en natuur (2020), Empathie | Geen mens is een eiland (2020-2021), Verwantschap (over de invloed van afkomst op identiteit, 2022) en kindertentoonstelling Druktemakers (2023).

Museum IJsselstein
Bezoekadres: Walkade 2-4, 3401 DS IJsselstein
www.museumijsselstein.nl
Telefoon 030 – 688 6800

Openingstijden museum: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter