Plateelontwerper Breetvelt in the spotlight

Gouda – Vazen met elegante motieven, sierborden met grillige decors: vanaf 29 februari 2024 zijn ze te zien in de tentoonstelling Henri Breetvelt – Eigenzinnige ontwerper in Museum Gouda. De collectie plateel, aardewerk dat met de hand beschilderd is, is zeer geliefd onder de bezoekers van het stadmuseum. Het werk van Henri Breetvelt, ook wel “koning der plateelschilders” genoemd, staat in deze keramiektentoonstelling centraal.

Breetvelt (1864-1923) was een kunstzinnig ontwerper die experimenteerde met materiaal, techniek en design. Dit zie je terug in de enorme variatie aan ontwerpen. Soms met natuurgetrouwe flora en fauna, soms met abstracte beschilderingen, waarvoor hij zich liet inspireren door de opkomende moderne kunst. In de tentoonstelling zie je een doorsnede van Breetvelts ontwerpen voor de Goudse Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland, van natuurgetrouw tot zeer experimenteel. Heel divers, maar altijd volkomen origineel.

Direct naast de kleine Breetvelt-tentoonstelling is eveneens het open depot van de plateelcollectie te bezoeken. Hier zijn in plafondhoge vitrines talloze serviezen, vazen, beeldjes en andere objecten van keramiek te bewonderen. De voorwerpen lopen uiteen in stijl van art nouveau tot abstract en dateren voornamelijk uit de 19de en 20ste eeuw.


HENRI BREETVELT – EIGENZINNIGE ONTWERPER

Museum Gouda
29 februari t/m 9 juni 2024
Openingstijden Museum Gouda: dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

Zie ook: museumgouda.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter