De omgeving in inkt en aquarel. Werk van het duo Eijlers en de Klerk in het Wierickehuis in Nieuwerbrug

NieuwerbrugIn aanwezigheid van vrienden, familie en inwoners werd vrijdagavond 16 februari jl. in het Wierickehuis in Nieuwerbrug een verrassende tentoonstelling geopend van twee vrienden die samen op indrukwekkende wijze de historische panden en locaties in en rondom het dorp in inkt en aquarel nauwkeurig hebben vastgelegd: Dik Eijlers en Gert de Klerk. De openingshandelingen werden verricht door Henk Eijlers en Jilles de Klerk. Respectievelijk de broer en zoon van de inmiddels overleden kunstenaars.

Gewapend met klapstoeltjes en hun schetsboeken doorkruisten beide heren met grote regelmaat het lokale landschap met als resultaat: een indrukwekkende collectie verfijnde en uiterst nauwkeurige tekeningen en aquarellen. Niet alleen deelden de bevriende kunstenaars hun geboortejaar 1923, maar ook een liefde voor bouwkunde en artistieke expressie. Na een loopbaan in respectievelijk de Technische School in Woerden en Monumentenzorg in Leiden, begonnen ze in 1986 een nieuw hoofdstuk waarin ze met technische precisie kastelen, landhuizen, boerderijen, kerken en hele dorpsgezichten vastlegden.

De expositie, georganiseerd door de tentoonstellingscommissie van het Wierickehuis in samenwerking met nabestaanden en het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard, presenteert een zorgvuldig geselecteerde verzameling van hun werken met als rode draad de vele gezichten van Nieuwerbrug. Van karakteristieke boerderijen op het Rietveld tot de majestueuze Petruskerk en de sfeervolle Bonaventurakerk in Woerden. Judith van Heel, Michiel van de Burgt en Jan van de Burgt, de drijvende krachten achter de expositie, benadrukken dat de tentoonstelling een reis door de tijd biedt voor dorpsbewoners. “Ze herkennen de plekken waar zij naar de kerk gingen of nog steeds gaan, waardoor de lokale geschiedenis tot leven komt.”

Expositiecommissie van het Wierickehuis in Nieuwerbrug: (v..l.n.r.) Michiel van de Burgt, Jan van de Burgt en Judith van Heel

De buitengewoon smaakvol en met oog voor detail ingerichte tentoonstelling is tot eind augustus te zien in het Wierickehuis. De reguliere openingstijden buiten de schoolvakanties zijn

  • Maandag: 9.00-12.00 uur
  • Dinsdag: 13.00-16.30 uur
  • Donderdag: 9.30-11.00 uur en 13.30-16.30 uur

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter