Gouda opent bijzondere tentoonstelling over depressiviteit

30 indringende portretten in woord en beeld

Gouda – Met 30 indringende portretten van jonge volwassenen maakt Gouda depressiviteit zichtbaar en bespreekbaar. Dat gebeurt tijdens een bijzondere buitententoonstelling van 26 februari tot 18 maart. Die is voor iedereen gratis toegankelijk en te zien Achter de Waag in hartje binnenstad. Bij deze tentoonstelling gaat het om een samenwerking tussen de stichting Open Mind en de gemeente Gouda.

Open Mind brengt maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Dat doet de stichting met het vertellen van relevante verhalen in de openbare ruimte. De buitententoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ in Gouda laat een groep van 30 diverse ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord, vergezeld van portretfotografie; zoals de verhalen van Nicky, Bob en Gil die open vertellen hoe zij hun depressie ervaren, hoe zij hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen.

“De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Uit onderzoek blijkt onder meer dat 1 op de 7 jongeren depressieve klachten heeft, 1 op de 3 prestatiedruk ervaart en dat het stigma rondom mentale problemen ook onder jongeren nog groot is”, zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman van onder meer Maatschappelijke Ondersteuning en Jeugd. “Mentale gezondheid is dus niet vanzelfsprekend en vraagt continue inzet. Als gemeente willen wij onze jongeren een zo goed mogelijke basis bieden. Dus investeren wij in dit onderwerp, bijvoorbeeld met deze bijzondere buitententoonstelling”.

Gouda koploper

Stichting MIND Us – die zich inzet voor mentale gezondheid van jongeren – nodigde Gouda vorig jaar uit om koploper te zijn op het gebied van mentale gezondheid onder jongeren. Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, bracht daartoe vorig jaar een werkbezoek aan Gouda.

De tentoonstelling Achter de Waag sluit dan ook naadloos aan bij de Goudse inzet voor dit thema. Hiervoor reisde fotografe Linelle Deunk samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open Mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen.

De mooie portretten en verhalen die daaruit zijn voortgekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling (vanaf 26 februari in Gouda), een fotokrant en een podcast.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter