Het koffertje van Abdellah Laaguili en andere unieke verhalen in Museum Gouda

Gouda – Zolders, schuurtjes en opbergkasten geven soms nieuwe herinneringen prijs. Tal van Gouwenaars herkennen dat gevoel: iets wat verloren was gewaand of simpelweg vergeten, duikt plotseling op en vertelt een uniek verhaal. Veel van die verhalen van inwoners uit onze stad worden vanaf 27 januari gedeeld in de jubileumtentoonstelling ‘De stad verzamelt – 150 jaar Museum Gouda’.

Van voorwerpen die bij de start van het museum in 1874 werden ingezonden door Gouwenaars tot en met de Goudse herinneringen van nu: oude tijden herleven op de bovenverdieping van het museum. Te zien zijn onder meer de lichtreclame van de Arcadebioscoop, een compleet majorettekostuum en het koffertje waarmee ereburger Abdellah Laaguili destijds naar Gouda afreisde.

Museum Gouda werd opgericht in 1874 en is daarmee een van de oudste musea van Nederland. Het museum komt voort uit de viering van het 600-jarig bestaan van de stad Gouda, toen in Arti Legi op de Markt in 1872 een tentoonstelling van ‘Goudsche Oudheden’ werd georganiseerd. Met een oproep in de krant werd aan Gouwenaars gevraagd om geschiedkundige en kunsthistorische voorwerpen in te sturen. Deze verzameling vormde de basis voor de stadscollectie en daarmee voor het museum; onder meer de 16de-eeuwse altaarstukken en de 17de-eeuwse schuttersstukken behoren nog steeds tot de collectie van de stad. De totale museumcollectie omvat inmiddels meer dan 40.000 voorwerpen.

Ter ere van het 150-jarig jubileum vroeg het museum Gouwenaars afgelopen tijd opnieuw naar hun typisch Goudse herinneringen. Zo kom je meer te weten over het verhaal achter de de legokoe, het oude stroopwafelijzer van WoGo en de fiets van Abdelouahid El Mahi. Deze verhalen én de bijbehorende voorwerpen zijn nu tijdelijk te zien in het museum, naast de historische collectiestukken. Ook kan iedereen zelf eigen herinneringen ophalen in het museum.

Let op: de jubileumtentoonstelling ‘De stad verzamelt – 150 jaar Museum Gouda’ is op de bovenverdieping van Museum Gouda. Het monumentale gebouw heeft geen lift.

Foto: Maaike Hoonhout

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter