Blootgewoon? Blootnodig! preutsheid onder de loep bij Kunstencentrum de Firma


Gouda – In de late jaren ’60 boekten vrouwen aanzienlijke vooruitgang op het gebied van gelijke rechten en behandeling. BH’s werden aan de wilgen gehangen, de strijdkreet “Baas in eigen buik” weerklonk, en de Dolle Mina’s baanden de weg voor gendergelijkheid. Echter, wat heeft geleid tot de huidige terugkeer naar een preutse golf? Naaktheid lijkt een taboe, en opvallend genoeg worden borsten en schaamhaar als iets onwelvoeglijks beschouwd, met sociale media die censuur uitoefenen, met name op vrouwelijke tepels.

Tegelijkertijd komt de positie van vrouwen wereldwijd onder druk te staan. Het ideaalbeeld van de vrouw vereist dat ze werkt alsof ze geen kinderen heeft en voor haar gezin zorgt alsof ze geen betaalde baan heeft. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, hebben minder vertegenwoordiging in topfuncties en geweld tegen vrouwen neemt toe.

Bestaat er een verband tussen deze schijnbare terugkeer naar traditionele waarden en de toenemende druk op de positie van vrouwen? Op alle fronten lijkt de feministische beweging zich weer terug te trekken achter de voordeur, uit het zicht. Is dit te wijten aan de impact van sociale media, de angst voor imperfectie, het risico van ongewenste publicatie op het internet, of spelen ook politieke en culturele factoren een rol?

13 vrouwelijke kunstenaars

Het is tijd om in actie te komen, zo vinden velen. Het is belangrijk om trots te zijn op vrouwelijkheid en het lichaam te vieren. Daarom reageren 13 vrouwelijke kunstenaars op dit thema, elk op hun eigen manier en binnen verschillende disciplines.

Dit kunstzinnige antwoord op de huidige maatschappelijke ontwikkelingen zal te bewonderen zijn van 4 tot en met 31 maart 2024 op vier verschillende locaties in de binnenstad van Gouda:

  • De Firma, kunstcentrum Gouda, Achter de Kerk 13
  • Stadskant, Agnietenstraat 19
  • Het Brugwachtershuisje, Korte Vest 2a
  • Etalage Nana, Blauwstraat 12

Deelnemende kunstenaars, waaronder Wendy van den Heuvel, Ank van der Wal, Petra Werlich, Shirley van de Wiel, House of Daan, Patricia van de Camp, Jet Crielaard, Frances van Gool, Doreen Meer, Saskia Vergunst, Lidy Jacobs, Renee Toonen, en Lieke Hendrikse (Keraliek), zullen op 8 maart, Internationale Vrouwendag, de tentoonstelling feestelijk openen om 20.00 uur bij De Firma | kunstcentrum Gouda.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter