Filmhuis Gouda, Programma filmweek 4

Vanaf donderdag 25 januari

In het prachtige, zachtaardige 20.000 ESPECIES DE ABEJAS is een achtjarig kind tijdens een warme Baskische zomer op zoek naar zichzelf.

En in het ontroerend ONE LIFE zien we hoe een bevlogen bureaucraat (Anthony Hopkins) vlak voor de Tweede Wereldoorlog 669 kinderen uit Praag weet te redden van een zekere dood.

Laatste week voor zinnelijk voedsel bereiden en verorberen in LE POT-AU-FEU. En voor gepassioneerd leven en muziek maken in biopic MAESTRO.

nieuw — 20.000 especies de abejas (20.000 soorten bijen)
Dit verfrissende debuut vermijdt onnodige clichés en melodrama. Tijdens een warme Baskische zomer volgen we de zoektocht van de achtjarige Aitor, o.a. naar een nieuwe naam. Na Cócó wordt het Lucía. Moeder, oma en het dorp gaan er allemaal anders mee om, als ze daar tijd of aandacht voor hebben. Gelukkig heeft eigenzinnige bijen-tante (en lokale ‘medicijnvrouw’) Lourdes meer oog voor de wereld, de natuur èn voor Lucía. Met deze zachtaardige film over vanzelfsprekend anders zijn won de jonge Sofía Otero de Zilveren Beer in Berlijn. — info/kaartjes…

nieuw — One Life
Degelijk Brits historisch drama emotioneert met het waargebeurde verhaal van Nicholas Winton (Anthony Hopkins) die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog honderden (vooral Joodse) kinderen van Praag naar Engeland wist te brengen, ondanks een tegenstribbelende overheid. De meeste Europese landen hadden hun grenzen toen al helemaal gesloten. Winton redde 669 kinderen van de Nazi’s, veel te weinig volgens hem. Een ontroerende variant op Schindler’s List, over hoe een overbescheiden bureaucraat een oorlogsheld kan worden. — info/kaartjes…

Samen kijken — Old Oak met Boek & Troost
Dinsdagochtend 30 januari (om 10.00u) een extra vertoning van dit hoopvolle sociaal-realistische portret van een arm Noord-Engels mijnwerkerstadje. Toegankelijk voor alle geïnteresseerden rond het thema rouw. — aanmelden kan alleen via de website boek-en-troost.nl


LAATSTE WEEK

donderdagmiddag 25 januari en woensdagavond 31 januari — Le pot-au-feu: laatste kans voor deze heerlijke zinnelijke liefdesverklaring aan de Franse kookkunst, met Juliette Binoche.

zondagochtend 28 januari — Maestro: een prachtig moment in de week om afscheid te nemen van deze naar Oscars lonkende biopic over Leonard Bernstein.


VOLGENDE WEEK

maandag 5 feb: Q&A — Gerlach
Regisseur Aliona van der Horst is maandag 5 februari te gast voor een Q&A bij haar poëtische en geëngageerde documentaire over de laatste kleine akkerbouwer in de buurt van Schiphol. Winnaar van de prijs voor Beste Nederlandse documentaire op het IDFA. De film is hierna nog slechts enkele keren te zien.

Met onnavolgbare gelatenheid houdt boer Gerlach stand op zijn slinkende aantal hectares in de polder, bedreigd door onteigeningen, ziekte en klimaatverandering. Ondertussen plant en oogst hij de mooiste gewassen op zijn vruchtbare grond, loopt hij mijmerend over zijn akkers en bestiert hij zijn eigen boerenwinkeltje, terwijl oude collega-boeren vanaf de zijkant stoïcijns toezien en commentaar geven op wat er zoal gebeurt. — info/kaartjes nu al te koop…

Monster
De al veel gelauwerde Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda (ShopliftersBroker) komt opnieuw met een ingenieus en gevoelig drama waarin de kijker telkens op het verkeerde been gezet wordt. Een intrigerend drieluik met een verhaal op een middelbare school dat zich herhaalt vanuit een wisselend perspectief en zich zo steeds verder ontvouwt, totdat de onvermoede waarheid langzaam boven water komt.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter