Lancering Alphons van Leeuwen Kunst- en Cultuurprijs niet alleen als eerbetoon, maar ook als basis nieuw cultureel platform

Henny van Leeuwen en Burgemeester Michiel Grauss (Foto: AnneMarie Visser)

Bodegraven -Het Groene HartHuys was dinsdagavond 16 januari het toneel van een indrukwekkende hommage aan de overleden kunstenaar Alphons van Leeuwen. Misschien was het iets teveel van het goede, maar met ruim 300 dia’s nam het publiek een duik in de ongekende veelzijdigheid van zijn werk. De lancering van het boekje met verzamelde werken, samengesteld door zijn weduwe Henny van Leeuwen en ondersteund door de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk, gaf een treffende samenvatting van het enorme kunstzinnige oeuvre van deze bevlogen kunstenaar. Het eerste exemplaar werd door Eke Vos, bestuurslid van de Culturele Commissie, uitgereikt aan Burgemeester Michiel Grauss.

Alphons van Leeuwen Kunst- en Cultuurprijs

Alphons van Leeuwen, die in 2022 overleed, was een groot talent dat je eerder zou verwachten in Barcelona of Parijs, maar hij bleef trouw aan Bodegraven en zijn artistieke erfenis is niet voor niets overal terug te vinden in het hele dorp. Van scholen tot zwembaden en bedrijven. Daarnaast bevat zijn oeuvre een schat aan religieuze kunst, waaruit niet alleen zijn artistieke veelzijdigheid blijkt, maar vooral ook zijn vakmanschap weerspiegeld wordt..

De invloed van Van Leeuwen is onmisbaar en het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de Culturele Commissie bij monde van Eke Vos gister aankondigde dat deze unieke nalatenschap de basis moet vormen voor het verder uitrollen van de ambitie om Bodegraven-Reeuwijk te ontwikkelen tot een kunstenaarsdorp in de regio. Het in het leven roepen van  de Alphons van Leeuwen Kunst- en Cultuurprijs is een van de eerste stappen die hierin nu worden genomen.

Eke Vos overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Michiel Grauss (Foto: Ap Quist)

Een nieuw logo en de ontwikkeling van een cultureel platform

Volgens Vos, bestuurslid van de Culturele Commissie, lijkt met de voorgenomen sluiting van het Kaasmuseum, de strijd om de kaas weliswaar verloren, maar de kunst in de gemeente bloeit als nooit te voren. Met het werk van Alphons van Leeuwen als vruchtbare bodem, streeft de commissie ernaar ook de politiek te enthousiasmeren om het idee van een kunstenaarsdorp door een gezamenlijke naar een hoger niveau te tillen.

Vos onthulde niet alleen een nieuw logo, maar vervolgde in haar toespraak dat de commissie sinds kort een meer professionele koers is gaan varen. Naast financiële ondersteuning voor amateurkunst en culturele initiatieven, wordt inmiddels actief samengewerkt met verschillende organisaties aan de ontwikkeling van een cultureel platform. Hier gaan in de nabije toekomst cultuuraanbieders en inwoners samenkomen en vanuit de commissie gaat dit platform op korte termijn ook ondersteund worden met een nieuwe website.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter