Nalatenschap van Alphons van Leeuwen geëerd met boek en kunstroute in Bodegraven

Bodegraven – Op woensdag 17 januari zou Alphons van Leeuwen 88 jaar zijn geworden. Ter ere van deze gelegenheid heeft zijn echtgenote Henny een boek samengesteld, waarin de kunstwerken van de veelzijdige kunstenaar centraal staan. Het boek, uitgebracht onder auspiciën van de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk, wordt op dinsdagavond in het Groene HartHuys aangeboden aan burgemeester Grauss. Voorafgaand aan deze bijzondere gebeurtenis wordt de film “Van Droom naar verbeelding” vertoond, die een inkijk geeft in Alphons’ kunstwerken.

Het centrum van Bodegraven herbergt al diverse prachtige kunstwerken van Alphons van Leeuwen. Om deze artistieke schatten te ontdekken, heeft de VVV Bodegraven-Reeuwijk een wandelroute samengesteld. Een handig kaartje met foto’s en uitleg is beschikbaar voor geïnteresseerden. De VVV is verheugd over deze nieuwe toevoeging aan hun aanbod, die de wandelervaring in Bodegraven verrijkt. Het boek is vanaf dinsdagmorgen en avond verkrijgbaar voor € 15,- in het Groene HartHuys en daarna voor € 18,50 bij Readshop Karssen.

Op 9 augustus 2022 nam Bodegraven afscheid van de veelzijdige kunstenaar Alphons van Leeuwen, die op 86-jarige leeftijd overleed. Zijn kunstwerken, verspreid over Bodegraven, waaronder het bevrijdingsmonument bij het Rosarium en het bronzen beeld bij Winkelcentrum Vromade, zullen nog vele jaren het straatbeeld sieren als blijvende herinneringen aan deze bijzondere kunstenaar.

Van Leeuwen beoefende diverse kunstvormen, zoals schilderen, tekenen, het vervaardigen van koperen beelden, en opdrachten in brons, geslagen koper, keramiek, ijzer, en glas. Zijn kunstwerken, niet alleen gewaardeerd in binnen- en buitenland, maar ook in religieuze contexten, verfraaiden stiltecentra in penitentiaire inrichtingen en katholieke kerken in Haarlem, Reeuwijk, en Huizen.

De artistieke reis van Alphons begon op 13-jarige leeftijd bij edelsmeden Brom in Utrecht, waar hij gedurende negen jaar een uitgebreide opleiding volgde tot koperslager, ciseleur, graveur, goud- en zilversmid. Na deze periode ontdekte hij de wereld van de pottenbakkerij, waarbij een korte periode als zelfstandig pottenbakker zijn diversiteit aan ervaringen afrondde.

Religie speelde een cruciale rol in het leven en werk van Alphons van Leeuwen. Ondanks zijn kritische blik op de kerk, bleef hij een gedreven kunstenaar. Zelfs tijdens zijn ernstige ziekte en de coronalockdown creëerde hij indrukwekkende kunstwerken, waarvan de tentoonstelling in het Groene Hart Huys zijn laatste, maar niet minder krachtige, artistieke statement bleek te zijn.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter