“Wij hadden vleugels” van kunstenaarscollectief: een bijzondere drieluiktentoonstelling over leven met de dood

Gouda – In de periode 24 januari t/m 3 maart toont X3 een drieluik bestaande uit 3 tentoonstellingen over verschillende facetten van leven met de dood. Gedurende het drieluik verandert het beeld totaal, een proces van verandering wordt zichtbaar. Van de realiteit van het aankomende sterven, de onontkoombare eeuwige afwezigheid tot voortleven, bewaarde en gevonden sporen, alleen en samen verder gaan. Een van de leden van het collectief, Ria Volk is 22 november j.l. overleden aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker. Haar ervaringen en die van haar collectiefgenoten Arjenne Vossepoel en Annemarie van Hooff worden op indrukwekkende wijze zichtbaar gemaakt. Persoonlijk en universeel, o zo herkenbaar, dicht-op-de-huid, confronterend, hier en daar somber, maar ook hoopvol en licht, het lichte.

Het eerste deel van het drieluik – 1 in de kapel – vindt plaats van 24 januari t/m 4 februari

Vrijdag 26 januari wordt de tentoonstelling om 20.30 u feestelijk geopend (inloop vanaf 20.00 u) met een inleiding op het tentoonstellingsdrieluik en openingswoord door André Groeneveld en optreden van Jan Mostert (gitaar) en Arjenne Vossepoel (tekst, stem).

Het middendeel van het drieluik – 2 in de stilte – duurt van 7 februari t/m 18 februari. Dit deel wordt zaterdag 10 februari omlijst met een “Treurwurmen’”-avond met muziek, poëzie, spoken word door verschillende Goudse muzikanten, kunstenaars, dichters. Het programma start om 20.30 uur (inloop van af 20.00 uur). Het derde en laatste deel van het drieluik – 3 in de wereld – is te bezoeken van 23 februari t/m 3 maart. Vrijdag 23 februari is er een artist-talk, omlijst met video en audio, waarbij de kunstenaars van het collectief in gesprek gaan over de tentoonstelling, onder andere over het proces met elkaar, het maken van het werk, drijfveren en reflectie. Ook deze avond start om 20.30 uur (inloop vanaf 20.00 uur). Gedurende het drieluik worden de tentoonstellingen gewisseld. De bezoeker wordt dan ook van harte uitgenodigd meerdere malen terug te komen en de verandering te aanschouwen, ervaren, bevragen… De kunstenaars zijn in de weekenden aanwezig, zodat het publiek met hen in gesprek kan gaan.

De expositie en randprogrammering vindt plaats bij De Firma | Kunstcentrum Gouda, Achter de Kerk 13, Gouda. De tentoonstelling is in genoemde periode te bezoeken van woensdag t/m zondag 12.00 – 17.00 uur. Entree is vrij (voor zowel tentoonstelling als het programma).

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter