De stad verzamelt – 150 jaar Museum Gouda   

Jubileumtentoonstelling in het Goudse museum 

Gouda, Dit jaar bestaat Museum Gouda 150 jaar! Dat wordt gevierd met de jubileumtentoonstelling De stad verzamelt – 150 jaar Museum Gouda. Reis mee terug in de tijd naar 1874 en ontdek de voorwerpen die bij de start van het museum werden ingezonden door Gouwenaars. Én ontdek de Goudse herinneringen van nu, van de lichtreclame van de Arcadebioscoop en een compleet majorettekostuum tot het koffertje waarmee ereburger Abdellah Laaguili naar Gouda afreisde. Oude tijden herleven! De tentoonstelling is vanaf 27 januari 2024 te zien op de bovenverdieping van het museum (geen lift).  

Museum Gouda werd opgericht in 1874 en is daarmee een van de oudste musea van Nederland. Het museum komt voort uit de viering van het 600-jarig bestaan van de stad Gouda, toen in Arti Legi op de Goudse Markt in 1872 een tentoonstelling van ‘Goudsche Oudheden’ werd georganiseerd. Met een oproep in de krant werden Gouwenaars gevraagd om geschiedkundige en kunsthistorische voorwerpen in te sturen. Deze verzameling vormde de basis voor de stadscollectie en daarmee voor het museum. Onder andere de 16de-eeuwse altaarstukken en de 17de-eeuwse schuttersstukken behoren nog steeds tot de collectie van de stad, die inmiddels meer dan 40.000 voorwerpen omvat.  

Ter ere van het 150-jarig jubileum vroeg het museum Gouwenaars afgelopen tijd opnieuw naar hun typisch Goudse herinneringen. Zo kom je onder andere meer te weten over het verhaal achter de de legokoe, het oude stroopwafelijzer van WoGo, de fiets van Abdelouahid El Mahi. Deze verhalen én de bijbehorende voorwerpen zijn nu tijdelijk te zien in het museum, naast de historische collectiestukken. Ook kan iedereen zelf eigen herinneringen ophalen in het museum.   

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter