Programma filmweek 52 Filmhuis Gouda

Programma filmweek 52 – do 21 dec 2023 t/m wo 3 jan 2024:  PERFECT DAYS  •  ANSELM (2D)  •  ROSA, DE KLEINE BLOEMENFEE  •  ABOUT DRY GRASSES  •  MAY DECEMBER  •  LE POT-AU-FEU  •  FALLEN LEAVES  •  COUP DE CHANCE  •  DAS LEHRERZIMMER  •  HOW TO HAVE SEX (IFFR PREVIEW)  •  DEEP RISING (MOVIES THAT MATTER)Met PERFECT DAYS schenkt Wim Wenders ons nog op de valreep een van de mooiste (Japanse) films van dit jaar, over simpelweg gelukkig zijn met het poetsen van design-toiletten.

Van Wenders’ docu ANSELM over de gigantische kunstwerken van Anselm Kiefer nemen we deze week afscheid.

Tot vijf januari nog enkele voorstellingen van de lieve animatiefilm ROSA DE KLEINE BLOEMENFEE.

Wij wensen u een mooi filmjaar 2024.


nieuw — Perfect Days
Wim Wenders maakte naast Anselm dit jaar ook nog deze ingetogen schets van domweg gelukkig zijn in Tokio, als schoonmaker van design-toiletten. Toch raakt ook hoofdpersonage Hirayama (Kôji YakushoBeste acteur in Cannes) wel eens uit zijn vaste ritme. Een spirituele film over mens zijn in het hier en nu, genietend van mooie bomen èn cassette-bandjes uit de jaren tachtig en negentig. — info/kaartjes…  

Kerstweek met kinderfilm — Rosa, de kleine bloemenfee
Animatiefilm, vanaf 4 jaar: het kleine bloemenelfje Rosa zou het allerliefste een vriendje hebben, maar ze durft nooit haar rozenstruik te verlaten. Met de avontuurlijke vlinder Silk klikt het meteen, ondanks hun verschillen. Wanneer Silk wordt ontvoerd moet Rosa haar angsten loslaten en op een spannende reis gaan om Silk te redden. Te zien t/m vrijdag 5 januari. — info/kaartjes… 


——
LAATSTE WEEK

donderdagmiddag 28 december en woensdag 3 januariAnselm — Met een nieuwe film van Wim Wenders in huis, nemen we tegelijk afscheid van zijn indrukwekkende documentaire over het unieke universum van kunstenaar Anselm Kiefer. Zijn werk is nog een hele tijd te zien in museum Voorlinden.


——
VOLGENDE WEEK

Maestro
Wervelende biopic over de flamboyante Amerikaanse sterdirigent/componist Leonard Bernstein. Voor dit ongrijpbare en levenslustige wonderkind met een persoonlijkheid vol tegenstrijdigheden was partner Felicia (Carey Mulligan) altijd het anker in zijn onrustige bestaan. Een ode aan het leven, passie en kunst van acteur en regisseur Bradley Cooper (op weg naar een welverdiende Oscar).   

woensdag 10 jan: IFFR Preview — How To Have Sex
We gaan ons eind januari weer onderdompelen in het Internationaal Filmfestival Rotterdam. Traditiegetrouw krijgt u in het Filmhuis een avond alvast een voorproefje van een van de vele nieuwe en bijzondere festivalfilms, in de IFFR PreviewHow To Have Sex is een met prijzen overladen debuut rond drie zestienjarige beste vriendinnen, die voor ze de grote wereld ingaan, samen een zomer in Kreta doorbrengen. Een krachtige en subtiele film over de beladen seksuele ontwikkeling van tienermeisjes, vastgelegd met een opvallend authentiek en gevoelig resultaat, zonder te moraliseren. — info/kaartjes… 


——
LATER

dinsdag 16 jan: Movies that Matter — Deep Rising
Ook in 2024 elke maand een film rond maatschappelijke kwesties. In januari gaat het over de controversiële, schadelijke ontginning van de diepzee, waarover de internationale gemeenschap maar geen goede verdragen weet af te sluiten. Natuurbelangen versus multinationals, die het klimaat als argument gebruiken omdat het gaat om mineralen voor bijvoorbeeld batterijen. — info/kaartjes…   foto_0
PERFECT DAYS
Wim Wenders maakte naast Anselm dit jaar ook nog deze ingetogen schets van domweg gelukkig zijn in Tokio, als schoonmaker van design-toiletten. Toch raakt ook hoofdpersonage Hirayama (Kôji YakushoBeste acteur in Cannes) wel eens uit zijn vaste ritme. Een spirituele film over mens zijn in het hier en nu, genietend van mooie bomen èn cassette-bandjes uit de jaren tachtig en negentig.
• info/kaartjes…   
   

VR2920:30DECEMBERWO0314:30ZA0620:30MA0814:30JANUARI


foto_1
ANSELM (2D)
Wim Wenders’ (Der Himmel über BerlinParis TexasPina) fascinerende collage maakt het vaak gigantische werk van Anselm Kiefer tastbaar. De ondoorgrondelijke Duitse kunstenaar schildert in zijn atelier van enkele fabriekshallen groot op hoogwerkers. Zijn beeldenpark beslaat 80 voetbalvelden. Geboren in 1945 speelde hij tussen het puin van de oorlog, en als jonge controversiële kunstenaar worstelde hij met het Duitse zwijgen over de nazi-tijd. Wenders maakt creatief gebruik van archiefbeelden, nagespeelde scenes en nieuwe opnames en dompelt je zo onder in een indrukwekkend universum.
• info/kaartjes…   
  

DO2814:30DECEMBERWO0320:00JANUARI


foto_2
ROSA, DE KLEINE BLOEMENFEE
Animatiefilm, vanaf 4 jaar: het kleine bloemenelfje Rosa zou het allerliefste een vriendje hebben, maar ze durft nooit haar rozenstruik te verlaten. Met de avontuurlijke vlinder Silk klikt het meteen, ondanks hun verschillen. Wanneer Silk wordt ontvoerd moet Rosa haar angsten loslaten en op een gevaarlijke reis gaan om Silk te redden.
• info/kaartjes…    
   

WO2714:00ZA3013:30DECEMBERDI0213:30VR0513:30JANUARI


foto_3
ABOUT DRY GRASSES
De bekroonde cineast Nuri Bilge Ceylan (The Wild Pear TreeWinter Sleep) schenkt ons opnieuw een beschouwelijk karakterdrama in zijn unieke stijl. Een portret van een groep mensen, via vele gesprekken en de weidse, verlaten landschappen van Anatolië. In ruim drie uur neemt hij ons mee, vindt schoonheid in het land en in (ook) de lelijkste kanten van de mens. Merve Dizdar won in Cannes de prijs voor beste actrice.
• info/kaartjes…   
   

DO2820:00DECEMBERMA0114:00DI0914:00JANUARI


foto_4
MAY DECEMBER
Todd Haynes (Far From HeavenCarol) speelt met de prikkelende vraag of we ooit echt waarheid en façade bij een ander kunnen onderscheiden. Televisie-ster Natalie Portman reist af naar een typisch ‘ons-kent-ons’ plaatsje in het Amerikaanse zuiden. Daar mag ze een tijdje ‘meelopen’ met Julianne Moore en gezin, om zich in te leven; ze zal haar vertolken in een film over een groot schandaal, 20 jaar geleden, rond Julianne en haar veel jongere man.
• info/kaartjes…   
   

WO2716:15ZA3020:30ZO3111:00DECEMBERZA0616:30WO1014:30JANUARI


foto_5
LE POT-AU-FEU
Het fraaie camerawerk van deze zeer niet-vegetarische film hypnotiseert met een schier eindeloze aaneenschakeling van kookhandelingen in een 19e-eeuws landhuis. En vervolgens met het verorberen van al die prachtig opgediende, ongelooflijke gerechten. Trn Anh Hùng (The Scent of Green PapayaNorwegian Wood) won met deze zowel ingetogen als uitbundige ode aan de Franse cuisine de prijs voor beste regie in Cannes. Een gevoelvolle blik op de liefde en het leven, met een snufje humor, ontroering en tragiek. Kokkin Juliette Binoche maakt het helemaal een must-see voor culinaire smulpapen. Voorafgaand niet te zwaar tafelen!
• info/kaartjes…   
   

DI2614:30VR2916:00DECEMBERDI0220:00ZO0715:00JANUARI


foto_6
FALLEN LEAVES
De Finse regisseur Aki Kaurismäki (The Man Without a PastLe Havre) komt met een nieuw werk om ons uit deze natte herfst te redden met wat troost. De jonge supermarktmedewerkster Ansa verliest haar baan en loopt de ook al niet erg succesvolle Holappa tegen het lijf in een karaokebar. Hun levens lijken tot stilstand gekomen. Een film van weinig woorden, waarin de beelden spreken. Empathie en troost in het samen hopeloos zijn, zoals alleen Kaurismäki dat kan.
• info/kaartjes…   
  

WO2720:00ZO3114:30DECEMBERDO0420:00ZO0711:00JANUARI


foto_7
COUP DE CHANCE
De vijftigste film van Woody Allen (88 jaar!) is zijn eerste Franstalige productie, met Franse acteurs en misschien wel zijn beste in de laatste tien jaar. Rijkeluis-dochter Fanny en worstelende schrijver Jean zijn het ideale koppel: succesvol, prachtig huis in Parijs en nog altijd verliefd. Dan ontmoet Fanny bij toeval haar vroegere middelbare schoolvriend Alain. Een fijne najaarsfilm met een verrassende wending, over toeval en het afdwingen van geluk.
• info/kaartjes…   
  

DI2620:00ZA3016:30DECEMBERMA0120:00DO0414:30ZO0720:00JANUARI


foto_8
DAS LEHRERZIMMER
IJzersterke Duitse Oscar-inzending is meeslepend middelbare schooldrama over omgaan met rechtvaardigheid, met thrillerachtige proporties. Frisse nieuwe lerares Carla (Leonie Benesch) zet morele vraagtekens bij de ‘zero tolerance’ methodes van de directie, die een serie-dief zoekt. Als Carla het op haar manier probeert, raakt ze verstrikt in een vermorzelende dynamiek van cynische collega’s, wantrouwende ouders en rebellerende pubers.
• info/kaartjes…   
   

DECEMBERDI0216:00VR0516:00MA0820:00JANUARI


foto_9
HOW TO HAVE SEX (IFFR PREVIEW)
In deze eerste speelfilm van Molly Manning Walker, die een achtergrond heeft in de cinematografie, wordt de beladen seksuele ontwikkeling van tienermeisjes vastgelegd met een opvallend authentiek en gevoelig resultaat. Ook zelfontdekking en vrouwelijk genot krijgen de ruimte in deze film, die op het filmfestival van Cannes de Un Certain Regard-prijs won.
• info/kaartjes…   
   

WO1020:00JANUARI


foto_10
DEEP RISING (MOVIES THAT MATTER)
:: NB: Engels ondertiteld
:: film met Q&A

Documentaire met adembenemende, haast buitenaardse beelden onder water. Om de groene economie van energie te voorzien, wordt onontgonnen gebied aangeboord: de diepzee. Met de zeldzame mineralen op de oceaanbodem kunnen we dadelijk allemaal elektrisch rijden en meer. Maar de (vaak onvermelde) andere kant van de medaille is enorme schade aan ecosystemen en biodiversiteit. Officieel is de diepzee ‘gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid’ is – ofwel: eigendom van ons allemaal. Wat is de praktijk?
• info/kaartjes…   
   


DI1620:00JANUARI

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter