De lekkerste oliebollen zijn die natuurlijk van OBK, maar waar komen ze eigenlijk vandaan?

Bodegraven-Reeuwijk, Zodra de feestdagen naderen zijn ze er weer overal verkrijgbaar. Oliebollen – een traditionele lekkernij die onlosmakelijk verbonden is met Oud en Nieuw in Nederland. Maar waar komt deze heerlijke traktatie eigenlijk vandaan, en hoe is het uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse feesttraditie?

Een Oeroude Delicatesse

De geschiedenis van oliebollen reikt ver terug in de tijd. Al in de Middeleeuwen werden gefrituurde lekkernijen gegeten tijdens winterse festiviteiten. Oorspronkelijk hadden deze gebakjes weinig gemeen met de oliebollen zoals we die vandaag kennen. Destijds werden ze “oliekoeken” genoemd en bestonden ze uit deegballen gebakken in reuzel of olie.

Van Oliekoek tot Oliebol

Het was pas in de 17e eeuw dat de term “oliebol” in zwang raakte. Hoewel de ingrediënten vergelijkbaar waren met die van de oude oliekoeken, onderging het recept enkele veranderingen. Gist werd toegevoegd aan het deeg, wat resulteerde in luchtige, ronde lekkernijen die in olie werden gebakken. Het gebruik van gist zorgde voor de kenmerkende luchtigheid en smaak waar Nederlanders tegenwoordig zo dol op zijn.

Een Traditionele Traktatie

Tegen de tijd van de 19e eeuw was de oliebol een bekende verschijning op jaarmarkten en kerstmarkten in Nederland. Ambachtelijke bakkers begonnen zich te specialiseren in het maken van deze lekkernijen en deelden hun geheime familierecepten met trots door de generaties heen.

Oliebollen als Oudjaarsavondtraditie

De traditie om oliebollen te eten op Oudjaarsavond zoals we die vandaag kennen, begon zich te verankeren in de 20e eeuw. Het zoete aroma van versgebakken oliebollen vulde huizen terwijl gezinnen zich verzamelden om samen het oude jaar af te sluiten en het nieuwe te verwelkomen. Het eten van oliebollen op de overgang van oud naar nieuw werd een onmisbare gewoonte, en vandaag de dag is het bijna ondenkbaar om het nieuwe jaar in Nederland in te luiden zonder deze smakelijke traditie.

Innovaties en Variaties

Hoewel de basis van het recept vrij consistent is gebleven, hebben moderne bakkers ook geëxperimenteerd met variaties op de klassieke oliebol. Denk aan toevoegingen zoals rozijnen, appelstukjes, of zelfs een vleugje rum voor een extra feestelijke twist. Deze creatieve benadering heeft gezorgd voor een breed scala aan smaken die aansluiten bij de diverse voorkeuren van het Nederlandse publiek.

De lekkerste oliebollen in de regio zijn die natuurlijk van OBK in Driebruggen.

Heerlijk natuurlijk om thuis aan de slag te gaan met het bakken van oliebollen, maar wie daar geen zin heeft kan in en rondom Bodegraven-Reeuwijk ook op veel plaatsen terecht om oliebollen te kopen. Ontegenzeggelijk zijn de lekkerste en leukste oliebollen te koop in Driebruggen, waar muziekvereniging OBK er ieder jaar weer een feestje van maakt. Ook dit jaar. Op zaterdag 30 december 2023 wordt de kas van Piet van Eijk aan het Hoogeind in Driebruggen omgetoverd in een heuse bakkerij waar niet alleen oliebollen worden gebakken, maar ook appelbeignets. U kunt de overheerlijke ambachtelijke OBK oliebollen met en zonder krenten en/of de bakkerskwaliteit appelbeignets met en zonder suiker bestellen via: https://forms.gle/fZTha4DvVh56W5Df6 of via de website www.obkdriebruggen.com (Digitale bestellingen kunt u plaatsen tot zaterdag 23 december, 12 uur).

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter