De gesmolten ambitie van het Kaasmuseum

In Bodegraven bevond zich ooit het nieuwe Kaasmuseum. Een goedbedoeld initiatief dat helaas niet het succes behaalde waarop gehoopt werd. Ongeacht je mening over de opzet. Het is altijd spijtig wanneer zo’n initiatief niet slaagt. Het nieuwe kaasmuseum had het mooiste VVV-punt van de regio kunnen zijn met een venster naar het unieke verleden van Bodegraven. Helaas overtrof de ambitie van de initiatiefnemers de hoogste versnelling en uiteindelijk is er maar één conclusie mogelijk: het viel net niet helemaal op zijn plek. Geen leuke toeristische cadeauwinkel, geen echte museumervaring, geen volwaardig VVV-punt. De zwarte schermen die letterlijk een paar weken na de opening werden opgetrokken, symboliseerden de onvermijdelijke neergang toen geen enkele bezoeker bereid was vijf euro per persoon neer te leggen voor wat ze net in een blik hadden gezien.

Overigens draag ik de kaashandel in Bodegraven (en Reeuwijk-Dorp) een warm hart toe, maar het heeft me altijd verbaasd waarom het enige toeristische informatiepunt in onze gemeente nooit sprak over de mooiste historische kerk in de regio (Waarder), de belangrijke militaire positie van Nieuwerbrug in 1673, het schilderachtige De Meije of zelfs de Reeuwijkse Plassen. Buiten de foldertjes hierover in het rek. Ooit liet de manager van Landal de toenmalige wethouder inmiddels burgemeester in een ander dorp weten dat bewust was gekozen voor de toevoeging “de Reeuwijkse Plassen” in plaats van “Landal Green-Park Bodegraven-Reeuwijk,” en daarmee is alles gezegd.

Het nieuwe Kaasmuseum ontbrak aan allure en ook hier zaten de initiatiefnemers en voorstanders helaas net iets te vaak gevangen in die ijzeren greep waarin ‘iedereen’ elkaar in het dorp lijkt vast te houden. Laten we de vraag waarom zoveel geld van inwoners hier is verspeeld maar overlaten aan de politiek. Maar niet zonder een stevige waarschuwing richting dat andere debat. Durf te investeren in de toekomst van het Evertshuis. In plaats opnieuw niet los te willen komen van een halfslachtig idee uit het verleden dat nooit landde zoals bedoeld. Om te behouden moet je keuzes maken! Hebben we die dure les hier niet met elkaar geleerd?

Genoeg pessimisme. Laten we vooral naar de toekomst kijken. Misschien ligt die wel in een digitale innovatie. Een fantastische Kaashandel Experience midden in het dorp. Digitaal toegankelijk via QR-codes of andere moderne technieken. De rijke geschiedenis die niet verloren mag gaan, maar op locatie tot leven wordt gebracht in beeld en geluid. Terwijl je lekker en gezond in beweging bent. De kaasbrikken rondom de kerk, de stalhouderijen en bierbrouwerij in de Kerkstraat, die prachtige Kaasbeurs (wie heeft ooit bedacht die te slopen?). Onderweg genieten van het ‘Bodegraafse kaasplankje’ met al die mooie kazen die tegenwoordig in de regio worden gemaakt.

En waarom beperken tot Bodegraven? Een fietstocht vanaf de Cheese Experience of het Pakhuis in Woerden langs zelfkazende boeren kan het verhaal van de kaashandel van Bodegraven regionaal naar een ander niveau tillen. Geen voormalige kantoorhal, maar een levend museum in de buitenlucht. Mocht het regenen, dan is die leuke paraplu met aan de binnenkant alle andere iconen uit onze gemeente voor een zacht prijsje overal te koop. Desnoods aan de balie van het gemeentehuis.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter