Stekker uit Kaasmuseum in Bodegraven

Bodegraven – Het doek valt definitief voor het Kaasmuseum in Bodegraven. Op 1 november 2024 zullen niet alleen de deuren van het museum sluiten, maar ook die van het aangrenzende VVV-informatiepunt en de cadeauwinkel. Deze ingrijpende beslissing komt voort uit een kloof in verwachtingen tussen de betrokken partijen, zoals onthuld door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het gemeentebestuur van Bodegraven-Reeuwijk betreurt de ontwikkelingen ten zeerste en benadrukt de wens om de samenwerking met de kaasindustrie voort te zetten, als essentieel onderdeel van de lokale promotie. De kaasproductie, opslag en handel hebben niet alleen de geschiedenis van Bodegraven gevormd, maar vormen nog steeds een vitale bedrijfstak.

Het Kaasmuseum verhuisde enkele jaren geleden van de bovenste verdieping van het Evertshuis naar een opvallende locatie in het centrum, namelijk de hal van het voormalige Rabobankpand aan de Marktstraat. Deze spraakmakende keuze lag van het begin af aan al onder vuur, maar vond een vastbesloten medestander in Inge Nieuwenhuizen, destijds de verantwoordelijke wethouder. Die hoopte met deze stap op een bruisende herstart. Echter, critici beschouwden dit van meet af aan als een misstap. De omgebouwde ontvangsthal kon slechts een fractie van de collectie huisvesten en het verhaal over de geschiedenis van de kaashandel en de betekenis voor de gemeenschap bleef steken. Met de internationaal bekroonde Cheeseexperience in het nabijgelegen Gouda en het toeristisch ingerichte Kaaspakhuis in Woerden, waar men echte kaas kon zien, voelen en ruiken, leek het Bodegraafse avontuur met plastic modelkazen vanaf het begin de concurrentiestrijd te verliezen.

In 2020 sloten de gemeente en Stichting De Kaashandel een driejarige samenwerkingsovereenkomst, waarbij de stichting aanvankelijk steun ontving in de vorm van subsidies en inzet van gemeentepersoneel. Het was de bedoeling dat de stichting na deze periode zelfstandig het museum zou exploiteren, met behulp van sponsors en subsidies. Helaas bleef succes uit.

De beslissing om het museum te sluiten lijkt samen te vallen met de nieuwe beleidsnotitie die de gemeente momenteel ontwikkelt op het gebied van recreatie, toerisme en cultuur. Als mogelijk alternatief wordt in de wandelgangen het nieuwe Streekmuseum in Reeuwijk genoemd. Door een deel van de collectie hierheen te verplaatsen kan het historische verhaal van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, met aan de ene kant de kaashandel en aan de andere kant de veenwinning en de plassen, compleet worden gemaakt. Bovendien lijkt de vestiging van een VVV-punt hier, met Landal De Reeuwijkse Plassen in de achtertuin, de meest logische keuze.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter