Julika Marijn brengt de tijd van Rembrandt tot leven in toneelvoorstelling

Bodegraven – Julika Marijn kruipt in de huid van Rembrandts tweede vrouw, Geertje Dircx en maakte onder regie van Diederik van Vleuten een intrigerende en ontroerende solovoorstelling. Op donderdagmiddag 21 december is de voorstelling ‘In de schaduw van Rembrandt’ te bewonderen in het Evertshuis.

Geertje Dircx was was jarenlang de minnares van Rembrandt en voedde zijn zoon Titus op. Ze zag zijn meesterwerken ontstaan, waaronder ‘De Nachtwacht’ en stond zelf ook model voor de grote schilder. Totdat Hendrickje Stoffels ten tonele verscheen. Geertje werd bruut opzijgeschoven en uiteindelijk door Rembrandt opgesloten in een tuchthuis.

Tegen het decor van wat eerder de Gouden Eeuw werd genoemd, laat Julika Marijn de vrouw aan het woord die de schaduwkant van Rembrandt aan den lijve ondervond. Al meer dan 350 jaar staat ‘de meester van het licht’ wereldwijd in de schijnwerpers. In de schaduw van Rembrandt is de herstory van Geertje; een eigentijdse voorstelling over de keerzijde van genialiteit en roem, de kracht om het licht te blijven zoeken, loyaliteit en de bittere grenzen daarvan.

Krachtige vrouwen die hun eigen weg en stem zoeken, is een terugkerend thema in het theaterwerk van Julika Marijn. Eerder maakte ze succesvolle solovoorstellingen over Etty Hillesum, prinses Diana en Helene Kröller-Müller. Over Geertje zegt Julika Marijn: “Geertje is een vrouw die voor zichzelf opkomt. Die zich verzet als ze aan de kant wordt gezet en vals wordt beschuldigd… Geertje is voor mij niet alleen slachtoffer, ze is ook een held uit de 17e eeuw. Ze was enorm daadkrachtig en had de moed om het op te nemen tegen de grote schilder. Dat was zeer uitzonderlijk voor die tijd.”

De voorstelling begint op 21 december om 15.00 uur, kaarten kosten € 20,50 inclusief drankje. Ga voor meer info en reserveren van kaarten naar www.evertshuis.nl/julika-marijn-in-de-schaduw-van-rembrandt

Praktische informatie

JULIKA MARIJN – In de schaduw van Rembrandt

DONDERDAG 21 DECEMBER

TONEEL

AANVANG 15.00 uur

ENTREE € 20,50 incl. drankje

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter