En dan ineens heb je Parkinson…..

REEUWIJK – Op 12 december zal het Parkinsoncafé in Reeuwijk ter gelegenheid van hun 10-jarig jubileum het podium bieden voor de 20ste indrukwekkende voorstelling van “Hé Mister Parkinson”. Een aangrijpende monoloog die in het teken staat de ziekte Parkinson. Met een missie die zich richt op zorginstellingen, onderwijs, mantelzorgers en patiënten, streven de makers van de voorstelling ernaar om Parkinson en de emotionele, psychische en relationele impact ervan bespreekbaar te maken. De voorstelling werpt een scherp licht op de verschillende facetten van de ziekte en creëert een omgeving waarin de complexiteit ervan begrepen en geaccepteerd kan worden.

In een samenleving waar de somatische symptomen van Parkinson vaak herkenbaar zijn, worden de minder zichtbare effecten op psychisch, emotioneel en relationeel vlak vaak over het hoofd gezien. Kwijlen, verminderd libido, gedragsveranderingen, angstdromen, depressies en spraakproblemen zijn slechts enkele van de uitdagingen waarmee patiënten en hun naasten worden geconfronteerd.

De categorie die blijft hangen

“Hé Mister Parkinson” gebruikt een krachtige monoloog om deze minder besproken aspecten van de ziekte in de schijnwerpers te zetten. De makers productieleider Edward Augusteyn, zelf Parkinsonpatiënt sinds 2018, regisseur Aad van der Waal en acteur Eltjo Herder streven ernaar om begrip te kweken, stigma’s te doorbreken en een dialoog te openen over de volledige impact van Parkinson op het dagelijks leven. De voorstelling behoort tot de categorie die blijven hangen en diepgaande indruk maken. Met een combinatie van tekst, spel en regie brengt de voorstelling de emotionele rollercoaster van het ontvangen van de diagnose ‘Parkinson’ tot leven. Het gaat echter verder dan alleen het thema van de ziekte, en raakt ook aan universele ervaringen zoals ouder worden.

Meer informatie over het Parkinsoncafé in Reeuwijk en de voorstelling vind je hier

De trailer van “Hé Mister Parkinson” kun je hier zien

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter