Als vrouwenrechten in de uitverkoop gaan

Tekst: Anne-Marie Visser

In een tijd waarin vooruitgang en gelijkheid worden nagestreefd, blijkt het treurige feit dat vrouwenrechten wereldwijd steeds vaker onder druk komen te staan. Een zorgwekkende ontwikkeling die niet alleen in verre landen plaatsvindt, maar ook in Nederland aan terrein lijkt te winnen. Geweld tegen meisjes blijft een alarmerend fenomeen, met cijfers die aangeven dat dit probleem niet in omvang afneemt. Ondanks de inspanningen om gendergelijkheid te bevorderen, lijken vrouwen en meisjes steeds vaker slachtoffer te worden van discriminatie, mishandeling en onderdrukking. Zodra in landen de wind uit een extreem rechtse hoek gaat waaien, lijken de rechten van vrouwen en meisjes in de uitverkoop te gaan.

Internationaal gezien worden vrouwenrechten vaak genegeerd of geschonden in landen waar conservatieve opvattingen en traditionele normen de boventoon voeren. Echter, zelfs in landen die streven naar gelijkheid, is er nog steeds een zorgwekkende trend van toenemend geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook in Nederland, een land dat bekend staat om zijn progressieve waarden, is het schokkend om te zien dat geweld tegen meisjes nog steeds een groeiend probleem is.

Orange the World, wereldwijd 16 dagen van actie

Het wereldwijde initiatief “Orange the World” speelt een cruciale rol in het bewustmaken en aanpakken van gendergerelateerd geweld. Gedurende de 16 Days of Activism Against Gender-Based Violence-campagne, die plaatsvindt van 25 november tot 10 december, wordt de kleur oranje symbolisch gebruikt om solidariteit te tonen met slachtoffers van geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit krachtige initiatief, gesteund door de Verenigde Naties, roept op tot collectieve actie om bewustwording te vergroten, gemeenschappen te mobiliseren en beleidsveranderingen te bevorderen. Door wereldwijd iconische gebouwen, pleinen en sociale media in het oranje te hullen, moedigt “Orange the World” mensen aan om zich uit te spreken tegen gendergerelateerd geweld en een wereld te creëren waarin iedereen, ongeacht geslacht, veilig en gerespecteerd kan leven.

“Het mag niemand overkomen, maar kan ons allemaal overkomen”

In de nacht van 4 november 2001 werd in Gouda na een avondje stappen met vrienden Mariella de Geus op gewelddadige wijze om het leven gebracht. De schrok binnen de Goudse gemeenschap was groot en op de dag van haar begrafenis liepen bijna tienduizend mensen mee in een stille tocht als indrukwekkend eerbetoon aan het leven van een twintigjarige vrouw dat abrupt en bruut werd afgebroken.

Op zaterdag 25 november werd ook in Gouda op de Markt het startschot gegeven voor Orange the World georganiseerd door de Soroptimisten en Zonta Gouda. Het historische stadshuis werd gehuld in oranje licht, samen met andere prominente gebouwen in de stad, als een symbolisch statement tegen gendergerelateerd geweld. Inge, die avond aan het woord, deelde het verhaal van haar gezin, dat opnieuw een diepe indruk achterliet op de talrijke aanwezigen, die ondanks de kou hun steun kwamen betuigen. Haar betoog richtte de aandacht op de essentiële vraag of we als gemeenschap voldoende bereid zijn het onderwerp het hele jaar door openlijk te bespreken. Het was een oproep tot actie, niet alleen tijdens Orange the World, maar continu en een uitnodiging aan zowel mannen als vrouwen om samen deze belangrijke dialoog te voeren.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter