10.000 lampjes, 1.000 ballen, 30 meter guirlandes en tien uur werk met vijf man

Gouda – Dat was nodig om samen met vrienden Tabakswinkel Van Vreumingen, de oudste tabakszaak van Nederland, om te toveren tot misschien wel de mooiste kerstwinkel van de Goudse binnenstad. Wat je ook vindt van roken, met een geschiedenis die teruggaat tot 1836 en een ouderwets lekkere warme potkachel midden in de zaak, is de historische winkel in de aanloop naar de kerstdagen meer dan een bezoekje waard.

Gesticht als een combinatie van winkel en sigarenfabriek werd de tabakswinkel na vijf generaties Van Vreumingen in januari 2020 overgenomen door Marco van der Horst, bekend als voormalig eigenaar van Primera in winkelcentrum Bloemendaal. Hij nam het stokje over Loet van Vreumingen, inclusief plannen om de winkel nog verder in oude stijl te herstellen en een deel ervan om te vormen tot een museum. De voormalige bedstee werd een klimaatkamer voor handgemaakte sigaren en tijdens renovatiewerkzaamheden werd bovendien een opmerkelijke ontdekking gedaan. Een oude kluis, die nooit eerder was geopend, bevatte de boekhouding van de sigarenwinkel uit 1846. De historische documenten, inclusief een hypotheekakte uit 1757, gaven een uniek inzicht in de prijzen van tabaksproducten uit die tijd.

Het enige dat nog ontbreekt aan het plaatje zijn de historische kostuums in de stijl van Dickens voor beide heren.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter