Woerden toiletvriendelijkste gemeente in Groene Hart  

Tekst: Toiletalliantie

Amersfoort, 16 november 2023 – De gemeente Woerden is de toiletvriendelijkste in het verspreidingsgebied gevolgd door Zuidplas en Alphen aan den Rijn. Landelijk is West Maas en Waal (GL) de winnaar, gevolgd door Amersfoort (UT) en Veere (ZL). Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat vandaag vanwege Wereld Toilet Dag (19 november) bekend wordt gemaakt. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) rangschikt elk jaar alle gemeenten in samenwerking met de HogeNood-app die nu zo’n 8.300 toiletten in Nederland vindbaar maakt. Zes indicatoren bepalen de plek die elke gemeente krijgt in de ranglijst. 

Eén op de drie mensen gehinderd door tekort aan toiletten
“Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Leonie Klabbers, adjunct-directeur van de Maag Lever Darm Stichting. “Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op hun levenskwaliteit. Het beperkt hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.” 

Ranglijst toiletvriendelijkste gemeenten in het Groene Hart 

Opvallende resultaten
Ivo Thonon, MLDS: “Wat Woerden, Zuidplas, Alphen en Gouda gemeen hebben is dat zij alle vier een licentie hebben op de HogeNood-app, ná daartoe opgeroepen te zijn door de gemeenteraad. Politieke aandacht en die licentie zijn precies de voorwaarden om het toilettekort terug te dringen. Er is echter nog genoeg ruimte tot verbetering: Woerden staat landelijk op plek 57 van de 342 gemeenten. Ook is van hen alleen Gouda vorig jaar gestegen is in rapportcijfer. Toch staat dit in schril contrast met een gemeente als Kaag en Braassem of Lopik, die al laag scoren maar zelfs dan dalen in puntenaantal.” 

De zes indicatoren om de ranglijst te bepalen 

1.     Aantal inwoners per toilet (max. 300 punten). 

2.     Toegankelijkheid: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten; (rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten (max. 300 punten). 

3.     De spreiding over de gemeente: hoe meer toiletten binnen 500 m van elkaar, des te meer punten (max. 150 punten). 

4.     Het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde (max. 100 punten). 

5.     Het beleid van de gemeente (max. 100 punten). 

6.     Zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app (0 of 50 punten). 

Over de Toiletalliantie 
De Toiletalliantie is een koepel van zo’n 30 maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten. De alliantie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Op het platform www.iederewctelt.nl vinden gemeenten, horeca en winkeliers informatie waarmee ze de situatie in hun eigen omgeving kunnen verbeteren. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar zijn.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter