Gouda verwelkomt met trots indrukwekkende World Press Photo Exhibition in de Chocoladefabriek

Gouda – Met een memorabele en drukbezochte opening in de Chocoladefabriek, gepaard gaande met een indrukwekkende toespraak van Ramsey Nasr waarin hij naadloos zijn passie voor fotografie koppelt aan muziek en de kracht van beeld binnen de context van een wereld waar persvrijheid eerder een uitzondering is dan een feit, mag Gouda zich sinds vrijdagmiddag met trots voegen bij de honderd steden in 45 landen die de eer hebben (gehad) de winnende nieuwsfoto’s te presenteren.

De expositieruimte op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek onderging een volledige transformatie tot expositieruimte waar bezoekers worden ondergedompeld in de haarscherpe beelden van World Press Photo Exhibition 2023. Die niet alleen het menselijk lijden, oorlogen en klimaatverandering belichten, maar ook stuk voor stuk aanzetten tot reflectie en confronteren met het verhaal erachter. Het menselijk lijden en de onmacht om gevangen te zijn in een moment, net aan de verkeerde kant van de geschiedenis.

Marien Brand, de drijvende kracht achter de Goudse World Press Photo-tentoonstelling, heeft na Gouda 750 opnieuw bewezen een onmiskenbare rol te spelen in het culturele leven van Gouda. Zijn initiatief begon met een avondje televisiekijken naar de Wunderkammer van Ramsey Nasr, wat resulteerde in de wens om de prestigieuze tentoonstelling naar Gouda te halen. Het enthousiasme verspreidde zich snel na een paar doeltreffende telefoontjes.

Het DNA van de Goudse stad, waarin waarden van zoals verdraagzaamheid, inclusie en tolerantie liggen besloten sluit naadloos aan op de boodschap van World Press Photo.

Thierry van Vugt, wethouder (o.m.) van cultuur Gouda

De foto’s spreken onmiskenbaar een boodschap uit, bewust of onbedoeld. Na het zien van beelden van kinderen met hersenbeschadiging als gevolg van bestrijdingsmiddelen, rijst de vraag of je ooit nog wel een boeket met gerbera’s op tafel wilt hebben. Of het verhaal van een Egyptisch dorp, waar inwoners zijn verdreven om plaats te maken voor een glanzende nieuwe hoofdstad met torenflats en een bombastisch plein. Vanzelfsprekend exclusief voor de ‘happy few’.

Naast de indrukwekkende internationale journalistieke beelden biedt de tentoonstelling ook een podium voor de winnaars van de Goudse fotowedstrijd die in samenwerking met de Goudse Post/Kontakt werd georganiseerd en waar unieke beelden uit de trotse stad worden gepresenteerd. Ook de studenten van Content Creator-opleiding van mboRijnland in Leiden hebben een welverdiend podium gevonden, waarmee de tentoonstelling niet alleen dienst doet als showcase voor deze opkomende talenten, maar tegelijkertijd laat zien wat de verbindende waarde van journalistieke fotografie en jongeren is.

Tijdens de opening benadrukte Thierry van Vugt, wethouder van cultuur, het DNA van de Goudse stad, waarin waarden zoals verdraagzaamheid, inclusie en tolerantie besloten liggen en naadloos aansluit op de boodschap van de tentoonstelling. Volgens Marika Cukrowski, voorzitter van World Press Photo, biedt de rondreizende expositie bezoekers de mogelijkheid dieper na te denken over de boodschappen die deze foto’s overbrengen te midden van de overvloed aan online beelden, al dan niet gemanipuleerd.

Tot en met 17 december te zien in de Chocoladefabriek

Een NS-stedentrip, een goedkoop busticket er naartoe; de organisatie heeft niets aan het toeval overgelaten om van Gouda World Press Photo een succes te maken. Wie weet waar het volgende avondje televisie kijken door Marien Brand toe gaat leiden, maar deze tentoonstelling in de Chocoladefabriek mag je zeker niet missen.

De World Press Photo-tentoonstelling is te bewonderen in de Chocoladefabriek in Gouda vanaf zaterdag tot en met 17 december. voor inwoners en bezoekers om de impact van de grootste gebeurtenissen van het afgelopen jaar te ervaren, vastgelegd in krachtige beelden.

Tekst & foto’s AnneMarie Visser

Video: Onsight Media

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter