Orange the World: Ook Bodegraven licht oranje op voor meer bewustwording

Film Alice Darling i.s.m. Innerwheel 26 november in Evertshuis

Bodegraven-Reeuwijk, Van 25 november tot 10 december vindt jaarlijks de wereldwijde campagne “Orange the World” plaats. Een initiatief tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Deze periode, bekend als de 16 Dagen van Actie, begint op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en eindigt op de Internationale Mensenrechtendag. Tijdens deze dagen worden wereldwijd meer dan 100 landen gemobiliseerd, waarbij gebouwen en objecten oranje worden verlicht om bewustzijn te creëren. Ook Bodegraven-Reeuwijk doet mee. Niet alleen zal het Evertshuis gedurende Orange the World oranje worden aangelicht. In samenwerking met Innerwheel Bodegraven-Reeuwijk wordt op zondagmiddag 26 november (15:00 uur) the indrukwekkende film Alice Darling vertoont.

De campagne gaat echter verder dan louter symbolische acties. Overal ter wereld worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en diverse andere activiteiten georganiseerd om de urgentie van het probleem te benadrukken. Een opvallend aspect van “Orange the World” is de inzameling van geld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds dat gericht is op het voorkomen en stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Nederland draagt ook zijn steentje bij aan deze internationale beweging. In 2023 staat het land in het teken van de campagne “Veilig, overal en altijd”, die de alomtegenwoordigheid van geweld tegen vrouwen en meisjes aan de kaak stelt. Met een krachtige boodschap roept de campagne op tot actie, waarbij iedereen wordt aangespoord om een #medestander te zijn in de strijd tegen dit wereldwijde probleem.

De Nederlandse campagne benadrukt dat geweld niet beperkt blijft tot specifieke locaties, maar zich verspreidt door alle lagen van de samenleving. De oproep is helder: iedereen kan een verschil maken door actief bij te dragen aan het voorkomen van geweld. Of het nu gaat om ingrijpen bij intimidatie op straat, steun betuigen aan slachtoffers online, of het melden van grensoverschrijdend gedrag op de werkplek, elke inspanning telt.

Met “Veilig, overal en altijd” en “Orange the World” werkt Nederland mee aan een wereld waarin geweld tegen vrouwen en meisjes niet langer wordt getolereerd. Het is een gezamenlijke inzet, niet alleen voor bewustwording, maar ook voor concrete acties die de weg banen naar een veiligere toekomst voor iedereen, ongeacht geslacht, op elke plek en op elk moment.

Tickets voor Alice Darling, zondag 26 november 15 uur in het Evertshuis kun je hier bestellen

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter