Duurzame voorbereidingen op de feestdagen

December is dé feestmaand van het jaar. Met Sinterklaas, Kerst en oud & nieuw. Veel mensen geven elkaar cadeaus tijdens de feestdagen. Dit maakt december ook een dure maand. Met deze tips kun je besparen op de kosten én maak je duurzame keuzes.

Vijf tips voor duurzame cadeaus

  • Heb je lootjes getrokken voor pakjesavond of voor de kerstdagen? Of koop je voor iedereen iets kleins? Vraag voordat je op pad gaat om een verlanglijstje. Zo weet je zeker dat je een ander echt blij maakt met jouw cadeau. En je voorkomt dat jouw cadeau ergens in de kast belandt.
  • Als je dan op pad gaat om jouw cadeaus te kopen, loop dan eens binnen bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Zij hebben vaak erg leuke spulletjes op voorraad. Zo heb je voor een mooi prijsje een cadeautje én je geeft bijvoorbeeld servies, een tas of boek een tweede kans.
  • Bij de kringloop niks gevonden? Ga dan naar bijvoorbeeld een vintagewinkel of een winkel waar ze circulaire producten verkopen en kies voor een biologisch of duurzaam afbreekbaar product.
  • Of ga zelf aan de slag. Niets is leuker en persoonlijker dan een cadeau krijgen waar iemand zelf tijd en moeite in heeft gestoken.
  • Een cadeau voor iemand hoeft niet perse iets tastbaars te zijn. Met een ervaring of belevenis geef je iemand een herinnering, die je eventueel samen kunt beleven.

Duurzaam online inkopen
Als je online cadeaus shopt, kijk dan goed naar de foto’s, reviews, specificaties en de vergelijkingen. Zo voorkom je een tegenvaller en daarmee een retourmelding. Wees ook kritisch op de prijs van een product. Soms is goedkoop juist duurkoop omdat goedkope producten een minder goede kwaliteit hebben en daardoor sneller kapot gaan. Het is efficiënter om jouw aankopen bij één aanbieder te kopen en dat tegelijk te laten bezorgen. Ben je niet thuis? Kies dan direct bij het bestellen voor het afleveren bij een pakketpunt. Zo rijdt de bezorger geen extra kilometers.

Tweedehands outfit
Veel mensen trekken wat extra feestelijks aan tijdens de feestdagen. Maar dat hoeft geen spiksplinternieuwe outfit te zijn. In je kledingkast liggen vast nog kledingstukken die je op een andere manier kunt combineren. Je outfit van vorig jaar kan je wellicht ook nog wel een keertje aan. Dat valt vast alleen jezelf op. Wil je wel iets nieuws? Ga dan op zoek in een kringloopwinkel of vintagewinkel naar een uniek, tweedehands item dat jouw feestelijke look helemaal afmaakt.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter