Bijzonder filmseizoen in Filmhuis Gouda werpt licht op slavernijverleden met documentaire Drie Vrouwen

Filmhuis Gouda woensdag 6 december om 20.00 uur


Gouda – In een indrukwekkend filmseizoen belicht het Filmhuis Gouda dit najaar het thema slavernijverleden met een reeks bijzondere voorstellingen, gasten en debatten. Het programma, dat vanuit diverse perspectieven naar het onderwerp kijkt, plaatst vrouwen centraal in drie films, met als afsluiting de documentaire “DRIE VROUWEN.” Een opvallende gast die het Filmhuis mag verwelkomen is Winti-priesteres Marian Markelo, die haar inzichten zal delen met het publiek.

In Drie Vrouwen verweeft regisseur Ida Does op kunstige wijze verhalen en ervaringen van drie vrouwen tot een aangrijpend relaas over de gedeelde geschiedenis van slavernij en kolonialisme. In haar werk slaagt Does erin om het onzegbaar gruwelijke te omhullen met schoonheid, terwijl ze een mild pleidooi houdt voor erkenning, verzoening en een gezamenlijke toekomst.

De geschiedenis van slavernij en kolonialisme is diep verbonden met Nederland, waarvan de impact tot op de dag van vandaag voelbaar is. Vanaf de late 16e eeuw werden naar schatting ruim 600.000 slaafgemaakte mensen uit Afrika naar Nederland gebracht, waar ze werden ingezet in de koloniën of als handelswaar werden verkocht. Het filmprogramma werpt licht op deze geschiedenis door de verhalen van individuen te vertellen en het onderwerp vanuit verschillende perspectieven te benaderen.

Een van de boeiende verhalen die aan bod komt, is dat van onderzoeker Ellen-Rose Kambel, die ontdekt dat haar overgrootmoeder is geboren als privé-slaaf van ene ‘Charbon’. Een foto toont hem in Sassenheim, waar nog steeds familie blijkt te wonen. Erfgoeddeskundige Valika Smeulders organiseert historische wandelingen in Den Haag, waar de economische elite en het bestuur van de koloniën zich vestigden. Winti-priesteres Marian Markelo deelt inzichten over de winti-cultuur en onderzoekt schilderijen waarop de elite zich met hun zwarte bedienden laat portretteren.

Kaartjes kopen kan hier

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter