Duurzame Feestvreugde: Besparen en Schitteren tijdens de Decembermaand!

Van de redactie Het is bijna december en Sinterklaas en de feestdagen staan voor de deur. Dat betekent, gezelligheid én cadeaus. Maar laten we eerlijk zijn, deze tijd kan behoorlijk duur uitvallen. Gelukkig zijn er manieren om zowel de portemonnee als het milieu te sparen en in plaats van traditionele verspilling en overmatig consumeren, omarmen steeds meer mensen een bewuste levensstijl die ook tijdens de feestdagen wordt doorgetrokken. . Hier zijn enkele tips voor een duurzame én budgetvriendelijke feestmaand!

Groene cadeautips

  • Verlanglijstjes: Vraag een verlanglijstje voordat je op cadeaujacht gaat. Zo voorkom je dat jouw geschenk ongebruikt in een kast belandt.
  • Kringloopgeluk: Bezoek lokale kringloopwinkels voor unieke vondsten. Er zijn er inmiddels heel wat van deze winkels in de buurt te vinden. Maar geef je eigen spulletjes ook een tweede kans. Wanneer je in je kast duikt vind je vaak dingen die ooit onmisbaar leken, maar nooit zijn gebruikt. Waarom niet weggeven als cadeau of breng ze zelf naar de kringloop om een andere de kans te geven een gelukkige vinder te worden.
  • DIY-liefde: Maak zelf iets speciaals. Een zelfgemaakt cadeau is niet alleen uniek, maar ook persoonlijk en duurzaam.
  • Pak eens in met bijvoorbeeld krantenpapier. Klinkt misschien een beetje gek, maar met een leuk rood lint eromheen ben je misschien wel eens de origineelste van de hele familie.

Geef eens een herinnering cadeau

Geef eens een herinnering of een avontuur cadeau in plaats van een tastbaar voorwerp. Of het nu gaat om een (zelfgemaakt diner), een concert- of museumbezoek of een weekendje weg, deze cadeaus creëren blijvende herinneringen die de tand des tijds doorstaan. Het is hartverwarmend om te zien hoe een simpel moment kan uitgroeien tot een kostbare herinnering. Een herinnering delen is als het geven van een klein stukje geluk dat een leven lang meegaat.

Shop kritisch online

Lokaal kopen is niet alleen leuker. Je steunt er ook nog eens de lokale middenstand mee.Belangrijk want hoe saai wordt het wanneer die leuke winkeltjes allemaal verdwijnen omdat ze niet meer rendabel zijn. Heb je echt geen tijd en zin om eruit op uit te gaan, winkel dan online vooral kritisch en duurzaam te handelen. Begin met het grondig lezen van reviews om een helder beeld te krijgen van de kwaliteit en duurzaamheid van het product. Kijk niet alleen naar positieve reacties, maar neem ook eventuele negatieve opmerkingen serieus. Let op specifieke details zoals materiaalkeuze en productduurzaamheid. Daarnaast is het verstandig om prijzen te vergelijken en te overwegen of goedkopere opties wellicht minder duurzaam zijn op de lange termijn. Door bewust te shoppen en aandacht te besteden aan recensies, draag je bij aan een duurzamere en verantwoorde online winkelervaring.

  • Duurzaam en bewust online shoppen
  • Wees kritisch bij online aankopen. Controleer foto’s, reviews en specificaties om verrassingen te voorkomen.
  • Denk aan de kwaliteit. Soms is goedkoop duurkoop. Investeer in duurzame producten om langer plezier te hebben.
  • Bundel aankopen en laat ze tegelijk bezorgen om extra bezorgkilometers te vermijden.

Feestelijk in Vintage

Duik in je eigen kledingkast voor verrassende combinaties. Wie zegt dat je niet opnieuw kunt schitteren in je outfit van vorig jaar? Of ga lekker vintage en tweedehandsshoppen Het struintempo door de retro boetieks en vintagewinkels voelt als schatzoeken naar unieke tweedehandskleding die je feestlook compleet maken. Er zijn inmiddels heel wat leuke winkeltjes te vinden in de regio. Zoals Appel en Ei en Love4yourcloset in Gouda. Op Goudasfalt vind je de Lompenloods en ben je op zoek naar leuke tweedehands kinderkleding loop dan eens binnen bij Studio Kiewie.

Ga voor een beter boompje

Wist je dat we ieder jaar 2,5 miljoen kerstbomen weggooien. In Leusden zijn ze de uitdaging aangegaan de enige echte duurzame kerstboom te ontwikkelen door het opzetten van de kwekerij van Adopteer een Kerstboom. Het doel is Nederland van wegwerpkerstbomen te bevrijden en een duurzaam alternatief te bieden, bij voorkeur met een herbruikbare kerstboom met kluit. Meer informatie en hoe je kunt bestellen vind je op de website BeterBoompje.nl. Bij Stadskant in Gouda kun je jouw BeterBoompje afhalen.

Kortom met een paar slimme acties hoeft december helemaal geen aanslag te zijn op je bankrekening of het milieu en maak je ook Moeder Aarde blij!

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter