Van 25 november – 17 december World Press Photo Exhibition in de ChocoladefabriekGouda

Gouda – In de World Press Photo Exhibition 2023 zie je de beste journalistieke foto’s en documentairefotografie van het afgelopen jaar. Indrukwekkende foto’s met elk een eigen verhaal. Verhalen die ertoe doen. Welke foto, welk verhaal spreekt jóu het meest aan? Kom kijken! Want vanaf 25 november is de internationale fototentoonstelling te zien in de Chocoladefabriek in Gouda; de stad van het vrije woord, het drukkersambacht en verdraagzaamheid. In de Goudse expo en educatieve activiteiten worden drie thema’s extra belicht: identiteit & jeugd, klimaat en democratie & rechtsstaat. De foto’s geven je een bredere kijk op de wereld – en bovenal stof tot nadenken.

De World Press Photo Contest benadrukt al 66 jaar lang het belang van persfotografie over de hele wereld. De winnende werken van 2023 vertegenwoordigen belangrijke nieuwsgebeurtenissen en momenten die in 2022 over het hoofd zijn gezien door de reguliere media. Ze vestigen de aandacht op enkele van de meest urgente kwesties waarmee de wereld van vandaag wordt geconfronteerd. De foto’s geven je een uniek zicht op de historische protesten in Iran, de vele gezichten van klimaatverandering van Marokko tot Australië, de Russische invasie in Oekraïne, nieuwe realiteiten in het door de Taliban gecontroleerde Afghanistan – en veel meer.

| Hannah Reyes Morales for The New York Times, Manila Filipijnen, juli 2022 winnaar series Zuidoost Azië en Oceanië

Openingstijden

World Press Photo in Gouda is geopend van zaterdag 25 november t/m zondag 17 december van 10.00 tot 20.00 uur. Je kunt gewoon naar binnen lopen.


De Chocoladefabriek is goed bereikbaar met de fiets, de auto én het openbaar vervoer. Parkeren (betaald) kan naast de deur op parkeerplaats Klein Amerika. Vanaf station Gouda is het 10 minuten lopen. Kom je met de bus, neem dan stadsbus 3 of streekbus 106, 107, 196, 497. Je stapt uit bij halte Centrum Gouda.


Klein Amerika 20 | 2806 CA Gouda
www.chocoladefabriekgouda.nl
worldpressphoto@chocoladefabriekgouda.n

Simone Tramonte Amager Strand Denemarken, juli 2021 winnaar langetermijnprojecten Europa

Meer fotografie in Gouda

De komende weken is er veel meer fotografie te zien in Gouda. Hieronder een aantal tips, die je naast World Press Photo Exhibition 2023 in de Chocoladefabriek de de komende weken zeker niet maar missen.

De Goudse Fotoclub exposeert van 28 september tot en met 29 december

De Goudse Fotoclub (GFC) is opgericht in 1947 met als doel: “de fotografie te bevorderen in de ruimste zin des woords”. De club telt ongeveer 30 leden, die met elkaar activiteiten organiseren zoals lezingen, excursies, fotobesprekingen, fotowedstrijden en
thematische presentaties. Deze expositie van De Goudse Fotoclub is te zien in Gouda Studio’s aan Oosthaven 12.

Kareem, Mohammed en Nizar voor De Mix Nederland | Bnadem, Khalid Amakran, Utrecht 2022

Bnadem tot en met 7 januari 2024

Een samenspel van historische foto’s van de eerste arbeidsmigranten en eigentijdse portretten van Marokkaanse Nederlanders, door Robert de Hartogh (1942-2022) en Khalid Amakran (1991). De tentoonstelling Bnadem in vertelt een persoonlijk verhaal over worstelen en wortelen in Nederland, via beeld en audio. Dit najaar loopt er aansluitend een veelzijdig sociaal-maatschappelijk programma voor scholieren
tot ouderen.

www.museumgouda.nl

Gouda in de jaren ‘60

Doorlopende buitenexpositie Jeruzalemstraat, binnenstad Goudse Straatjes: de mooiste foto’s van Gouda uit de jaren ’60. De zwart-witbeelden zijn gemaakt door de Goudse fotograaf Bob de Wit senior (1927-1997). Een uniek tijdsbeeld! Bob de Wit senior groeide uit tot een van Gouda’s bekendste fotografen. Met zijn kunstzinnige foto’s won hij nationale en internationale prijzen.

Beeldbericht: 30 oktober t/m 17 december 2023

In deze weken staat het hele gebouw van de Garenspinnerij in het teken van beeld geïnspireerd op World Press Photo. Er is onder meer werk te zien
van de Talentklas Beeldende Vorming onder leiding van Bas den Boer, van de Fotografiecursisten van Bram Tackenberg en van Goudse leerlingen die meededen aan WPP-educatieprojecten van de Brede School die samen met de Garenspinnerij georganiseerd werden.

www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl

In Twee Werelden: 22 november t/m 7 januari 2024

In Twee Werelden’ toont hoe mensen uit de Molukken in Nederland moesten aarden. Dat duurde vier generaties en zorgde voor veel
conflicten. Waar liggen je roots, wat is je identiteit en wie herken je als rolmodellen? Iedereen die hier verzeild raakt ervaart dat. Nathalie Toisuta en
fotograaf Ed Leatemia hebben deze fototentoonstelling gemaakt over diversiteit, versmelting en toekomst.

www.goudasfalt.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter