Inlaten van water in de Hooge Boezem in het kader van grote crisisoefening

Hooge Boezem als waterbergingsgebied

Haastrecht – De Hooge Boezem achter Haastrecht, ingericht als waterbergingsgebied voor de rivier de Vlist, wordt tijdelijk het decor voor een grootschalige crisisoefening. Hierbij wordt een grote hoeveelheid water toegelaten tot de Hooge Boezem mét behulp van Boezemmolen nr. 6 van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Deze bijzonder gebeurtenis vindt plaats op 27 november 2023 en biedt omstanders een unieke gelegenheid om de kracht van water van dichtbij te aanschouwen.

Vanaf maandag 27 november organiseert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met Defensie en de gemeente Oudewater een driedaagse crisisoefening met de naam ‘IJssel’. 30 militairen en 200 waterschap medewerkers oefenen hierbij een scenario waarin het langdurig en extreem regent, waardoor wateroverlast ontstaat en dijken dreigen door te breken.

Waterbergingsgebied
De Hooge Boezem, natuurgebied van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, combineert hier natuurontwikkeling met waterbeheer en is een cruciaal onderdeel van de regionale waterbeheersing. Maandagochtend 27 november zetten de vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap, de oude Boezemmolen nr. 6 in werking om water vanuit de Vlist de Hooge Boezem in te pompen. Een uniek moment om de imposante molen, vanaf de zijlijn, in bedrijf te zien.

Natte voeten
Om alle dieren in het gebied kans te geven het hogerop te zoeken, opent het waterschap al een paar dagen eerder de calamiteitenduiker om water vanuit de Vlist langzaam de Hooge Boezem in te laten stromen. De verwachting is dat maandag 27 november de boezem bijna vol met water staat en de Boezemmolen vanaf 10 uur draaiende is om de laatste kuub water het gebied in te pompen. Na de driedaagse oefening wordt het water weer afgevoerd naar de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Het kortstondig onder water zetten van de Hooge Boezem geeft verder geen blijvende schade aan de natuur.

Komt dat zien!
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap nodigt omstanders en geïnteresseerden op 27 november vanaf 10 uur, van harte uit om Boezemmolen nr.6  in werking te zien én te aanschouwen hoe natuur- en waterbeheer cruciaal is in deze regio. Houd hiervoor de wegafsluitingen en aanwijzingen in de gaten en voorkom een nat pak!

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter