Programma Filmhuis Gouda, week 46

Donderdag 16 t/m woensdag 22 november 2023

THE PRESIDENT’S DAUGHTER  •  ANSELM  •  SURO  •  HET SMELT  •  ANATOMY OF A FALL  •  PAST LIVES  •  GOLDA  •  THE UNLIKELY PILGRIMAGE OF HAROLD FRY

GoudaDonderdag 16 november is regisseur Mildred Roethof is te gast bij haar docu THE PRESIDENT’S DAUGHTER rond schrijfster Cynthia McLeod en Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene zwarte vrouwelijke miljonair van Suriname. Een film over twee vlijmscherpe vrouwen in onze filmreeks over het slavernij-verleden. Nieuw is Wim Wenders’ wonderschone documentaire ANSELM over de op gigantische schaal werkende, wereldberoemde kunstenaar Anselm Kiefer. Laatste week voor de weerbarstige Catalaanse kurkbossen van het sfeervolle drama SURO.

Donderdag 16 november: Slavernijverleden + Q&A

The President’s Daughter & The Richest Freeborn Lady


Documentaire over Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene en zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname ten tijde van de piek van de trans-Atlantische slavernij. Regisseur Mildred Roethof is te gast in het Filmhuis voor een Q&A. Zij volgt in haar film schrijfster Cynthia McLeod (‘Hoe duur was de suiker’), een icoon en een vrouw met een missie. Als kind in Suriname verbaasde ze zich er al over dat ze niks leerde over haar eigen geschiedenis en belevingswereld. Zoals over vrouwen (en zeker zwarte) als Elisabeth Samson. Onwaarheden, mythen en stereotypen ontkracht McLeod door diepgravend feitelijk onderzoek. De film toont twee vlijmscherpe vrouwen met inzichten die een verrassend licht werpen op het ‘sorry’ van Nederland. — info/kaartjes…  

Deze voorstelling is onderdeel van een seizoen met bijzondere voorstellingen rondom ons slavernijverleden. Films, gasten, debat (en meer) belichten het onderwerp vanuit vele kanten. Vrouwen staan centraal in de drie films in najaar 2023, dat we afsluiten met de docu Drie vrouwen op woensdag 6 december, met als gast Winti-priesteres Marian Markelo— info/kaartjes…   

Laatste week

Donderdagmiddag 16 november en woensdagavond 22 novemberSuro is een indringend portret van hoe de naïeve stedeling kan botsen met het weerbarstige platteland, wanneer een jong stel architecten hun idealen volgt en een boerderij met kurkbos in de droge Catalaanse heuvels erft.

Volgende week

Nieuw: The Albanian Virgin

In de jaren zestig is Albanië nog een hermetisch gesloten land onder de communistische dictatuur van Enver Hoxha. Hoog in de bergen gaat echter alles nog zoals in oude tijden. Dorpsmeisje Luana valt voor grotestads-zoon Achim, die haar leert lezen en laat proeven wat vrijheid is. Hun verboden liefde wacht het noodlot en dwingt Luana tot een opmerkelijke keuze om het leven naar haar hand te kunnen zetten. Een prachtig gefilmde, melancholieke vertelling in een patriarchale gemeenschap met zijn gebruiken, geloof en tradities, nog niet eens zo heel lang geleden.


foto_0

The President’s daughter

Te gast is regisseur Mildred Roethof

DO 16 20:00 NOVEMBER

Een seizoen lang bijzondere voorstellingen rondom ons slavernijverleden. Films, gasten, debat (en meer) belichten het onderwerp vanuit vele kanten. Vrouwen staan centraal in de drie films dit najaar van 2023. –– De tweede film is THE PRESIDENT’S DAUGHTER & THE RICHEST FREEBORN LADY.
• uitgebreide info/kaartjes…   


foto_1

Anselm

ZA 18 20:30 DI 21 20:00 ZO 26 20:00 DI 28 14:30 NOVEMBER

Wim Wenders’ (Der Himmel über BerlinParis TexasPina) fascinerende collage maakt het vaak gigantische werk van Anselm Kiefer tastbaar. De ondoorgrondelijke Duitse kunstenaar schildert in zijn atelier van enkele fabriekshallen groot op hoogwerkers. Zijn beeldenpark beslaat 80 voetbalvelden. Geboren in 1945 speelde hij tussen het puin van de oorlog, en als jonge controversiële kunstenaar worstelde hij met het Duitse zwijgen over de nazi-tijd. Wenders maakt creatief gebruikt van archiefbeelden, nagespeelde scenes en nieuwe opnames en dompelt je zo onder in een indrukwekkend universum.
• info/kaartjes…   


foto_2

Suro


MA 13 14:30 DO16 14:30 WO22 20:00 NOVEMBER

Jonge architecten Elena and Iván volgen hun droom en trekken vol goede moed van Barcelona naar de Catalaanse heuvels. Daar willen ze van een oude finca hun droomhuis maken, met een droog bos vol kurkeiken om van te leven. De onervaren Iván huurt seizoensarbeiders in om met de oogst te helpen. Met Elena botst hij al gauw over prioriteiten. De brute realiteit van het plattelandsbestaan doet hun idealen en relatie wankelen. Broeierig speelfilmdebuut weet de cultuurbotsing tussen stad en land indringend voelbaar te maken.
• info/kaartjes…   
  foto_3

Het smelt

DI 14 20:00 ZO 19 11:00 DI 21 14:30 MA 27 20:00 WO 29 14:30 NOVEMBER

Veerle Baetens (THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN) debuteert met deze hartverscheurende verfilming van de Vlaamse bestseller van Lize Spit, spannend geknipt in twee tijdlijnen. De broze, geïsoleerde Eva is getekend door haar jeugd en een warme zomer lang geleden, als prille, naar genegenheid zoekende tiener. Ze besluit vanuit Brussel af te reizen naar haar geboortedorp en de confrontatie met het verleden aan te gaan. De jonge Rosa Marchant won met haar intense spel op Sundance de prijs voor beste actrice.
• info/kaartjes…   
   


foto_4

Anatomy of a fall


WO 15 14:30 MA 20 20:00 VR 24 20:30 MA 27 14:30 NOVEMBER


Deze spannende Gouden Palm-winnaar is thriller en rechtbankdrama ineen maar vooral een subtiele ontleding van het bijzondere huwelijk van schrijversduo Samuel en Sandra (een perfect gecaste Sandra Hüller, Toni Erdmann). Hij wordt dood gevonden in de sneeuw onder het balkon van hun Alpen-chalet. Gevallen, geduwd, gesprongen? En wat heeft slechtziend zoontje Daniel eigenlijk meegekregen? Het plot ontvouwt zich heel geleidelijk via verhalen, schuivende herinneringen en ambigue waarheden. Wie is slachtoffer, wie manipulator? En maakt het uit? Naast Hüller als moeder verdient de uitstekende jonge vertolker van Daniel alle lof voor zijn gevoelige spel.
• info/kaartjes…   
  foto_5

Past Lives

DI 14 14:30 VR 17 20:30 MA 20 14:30 DO 23 20:00 ZO 26 15:00 NOVEMBER

Semi-autobiografisch, met prijzen overladen regiedebuut, is een subtiel drama over vriendschap, verlangen en “wat als?”. De kinderen Nora en Hae Sung verliezen elkaar in Korea uit het oog. Na jaren raken hun levens weer verweven, op verschillende continenten en met tussenposes van twaalf jaar. De heimwee naar de gevoelens van weleer past soms wel, soms niet in hun leven. Een delicaat drama over hoe het lot mensen de ene keer samenbrengt en de andere keer juist niet. En welke rol je daar zelf in kan spelen.
• info/kaartjes…   
  


foto_6

Golda

DI 14 14:30 VR 17 20:30 MA 20 14:30 DO 23 20:00 ZO 26 15:00 NOVEMBER

De eerste zaterdag van oktober was het precies 50 jaar geleden: op 6 oktober 1973, op de heilige dag Jom Kippoer, vallen Egypte en Syrië het door Israël bezette Sinaï en de Golanhoogte binnen: het leidde tot de oliecrisis en nieuwe globale verhoudingen. Het land is compleet overrompeld en heeft haar inlichtingendiensten overschat. Premier Golda Meir (Helen Mirren) heeft een harde lijn tegen de arabische landen gevoerd en moet nu het dreigende gevaar zien af te wenden, met een volledig mannelijk kabinet. Pakkend drama focust op Golda als doortastende èn invoelende vrouw, zwaar ziek en geraakt door de dood van burgers en militairen aan beide kanten. Een glansrol van Helen Mirren
• info/kaartjes…   
  


foto_7

The unlikely pilgrimage of Harold Fry

ZO 19 20:00 WO 22 14:30 VR 24 15:00 ZO 26 11:00 NOVEMBER


Pensionado Harold (Jim Broadbent) besluit impulsief een brief aan stervende jeugdvriendin Queenie persoonlijk te bezorgen, te voet! Dat is echter een tocht van 500 mijl helemaal van Zuid- naar Noord-Engeland. Een warme film en ode aan het land, met voor Harold vele bijzondere ontmoetingen en op den duur een schare volgelingen.
• info/kaartjes…   
  


MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp