Herenstraat

Museum Gouda, vanaf 15 december tot en met 21 april

HERENSTRAAT: GOUDSE STRAATFOTOGRAFIE IN MUSEUM GOUDA

Gouda – Vanaf 15 december geeft Museum Gouda in de tentoonstelling Herenstraat het podium aan de wijk Korte AkkerenDe Goudse fotograaf Mariëtte Lock leerde de buurt de afgelopen jaren van dichtbij kennen en neemt bezoekers mee in het dagelijks leven van de Herenstraat. De veertien foto’s in Museum Gouda vormen een treffend beeldverslag van dit leven, waarin de stoep het verlengde is van de huiskamer.

In de jaren 70 maakten de van oorsprong karakteristieke arbeiderswoningen aan de Herenstraat plaats voor de typische blokken-bouw van die tijd. De beelden van Mariëtte Lock laten zien dat het grijze, eenvormige uiterlijk van de straat in sterk contrast staat met de warmte en veelkleurigheid van haar bewoners. De afgelopen jaren was Lock bijna dagelijks met haar camera in de Herenstraat te vinden. Enkele maanden bracht ze in een schaftkeet door, om letterlijk deel uit te maken van de buurt en haar bewoners. Het heeft geresulteerd in een persoonlijk, ongepolijst portret van deze Goudse straat.

Gouwenaars in beeld

Gelijktijdig aan de tentoonstelling in het museum, zal Mariëtte Lock opnieuw haar camera opzetten in een schaftkeet. Deze tijdelijke studio komt naast de ingang naar de museumtuin te staan. Alle Gouwenaars zijn van harte welkom om zich in te schrijven voor het maken een portretfoto. De portretten zullen samen met diverse Herenstraat-portretten te zien zijn in het Tapijthuis.

Documentair fotograaf

Mariëtte Lock (1977) heeft een sociaalwetenschappelijke achtergrond en ook in haar werk als fotograaf staan mensen – en hoe die zich in een groep bewegen – centraal. Ze was een van de twintig genomineerden voor de SO Award 2023 van beroepsvereniging voor fotografen DuPho. Een van de foto’s die ze maakte bij de Herenstraat zal ook te zien zijn in de World Press Photo Exhibition in de Chocoladefabriek (25 november t/m 17 december 2023). De tentoonstelling Herenstraat in Museum Gouda loopt van 15 december 2023 tot 21 april 2024.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp